Rumsfeld tvrdi da Saddamov režim gubi nadzor nad Irakom

Sjedinjene Države su u petak započele masovni zračni napad na Irak, a ministar obrane Donald Rumsfeld je ustvrdio da režim Saddama Husseina počinje gubiti nadzor nad zemljom.

Načelnik glavnog stožera američke vojske Richard Myers je na konferenciji za novinare u Pentagonu rekao da su koalicijske kopnene snage napredovale oko 160 km u dubinu Iraka, i da je u petak pokrenut i masovni zračni napad na Irak.

"Nekoliko stotina vojnih ciljeva će biti gađano u sljedećim satima", rekao je on.

Koalicijske snage su pokrenule zračni napad nazvan "šok i strahopoštovanje" čiji je cilj uništiti sposobnost i volju za borbu iračke vojske i prinuditi režim na predaju. Prema planu bi u 24 sata napada moglo biti lansirano oko 3.000 preciznih raketa i navođenih bombi.

"Režim počinje gubiti nadzor nad zemljom", rekao je Rumsfeld novinarima.

"Raste konfuzija iračkih dužnosnika. Gubi se njihova sposobnost da vide što se događa na bojištu, da komuniciraju sa svojim snagama, da nadziru zemlju", kazao je on.

Rumsfeld je rekao da očekuje da će oni početi mijenjati ponašanje kako budu uviđali da je "režim prošlost".

Oni blizu Saddama Husseina će vjerojatno pokušati spašavati sebe, a oni koji se iz straha pokoravaju gubit će taj strah, dodao je on.

Poručio je iračkim zapovjednicima i vojnicima da ne poslušaju naredbe za uporabu oružja masovnog uništavanja, da ne upotrebljavaju civile kao ljudske štitove, da ne uništavaju iračka naftne izvore ili dižu u zrak brane jer će biti pronađeni i kažnjeni.

Upitan da li zračni napad znači da nema znakova predaje iračke vojske Rumsfeld je odgovorio potvrdno.

On je također rekao da su američke i britanske snage osvojile luku Umm Qasr i da zauzimaju sve veći dio Iraka.

Rumsfeld je rekao da koalicija protiv Iraka sada ima 45 zemalja, ali da u vojnim snagama koalicije sudjeluju samo SAD, Velika Britanija, Australija i Poljska.

"Idemo prema planu i krećemo se prema Bagdadu, ali ima još mnogo nepoznanica", rekao je Myers.

On je poručio iračkim vojnicima i zapovjednicima da se predaju i da ne ginu za propali režim Saddama Husseina.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara