Rupa u proračunu, nema novca za mirovine

STANJE državne blagajne zbog mirovina i socijale je alarmantno - novca za isplatu mirovina bit će samo do rujna. Vlada hitno morati odlučiti hoće li se dodatno zadužiti ili će vratiti starom modelu izračuna mirovina tzv. švicarskoj formuli.

Ako se mirovine nastave isplaćivati po modelu koji se sada primjenjuje, u rujnu novca više neće biti. U siječnju su ukupni rashodi države iznosili 7,29 milijardi kuna, a gotovo polovica tog iznosa otišla je na mirovine i socijalu, prenosi Jutarnji list podatak objavljen u najnovijem broju Statističkog mjesečnika Ministarstva financija.

Za socijalne naknade potrošeno je 3,33 milijarde kuna, od toga je za isplatu starosnih mirovina za siječanj potrošeno 966,2 milijuna kuna, za invalidne mirovine 352,1 milijuna kuna te 256 za obiteljske mirovine. Za dodatak na mirovine od 100 kuna i naknade za doplatak za djecu potrošeno je 958,9 milijuna kuna.

Mirovine su se u ožujku povećale, a sukladno vrijedećoj formuli za usklađivanje mirovina s rastom plaća, uskoro će se opet povećati. Kako Vlada sa strankom umirovljenika nije postigla dogovor oko prelaska na tzv. švicarski model (mirovine se usklađuju dva puta godišnje sukladno financijskim pokazateljima iz prethodnog razdoblja), situacija je sve kritičnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem sadašnjeg rasta mirovina je taj što svako povećanje ulazi u osnovicu i tako novac za isplatu mirovina raste progresivno. Navodno je proračun rađen tako da će se mirovine u prvom kvartalu iplaćivati prema švicarskoj formuli.

Jutarnji list piše da se preispituje i svrsishodnost novca koji odlazi na programe za zapošljavanje. U te svrhe je dosad potrošeno oko 500 milijuna kuna, a nezaposlenih je sve više.

Državnu blagajnu stalno opterećuju bolnice koje troše više nego je planirano, pa je vrlo izgledno da će država, kako bi pokrila oko 1,2 milijarde kuna dugova državnih bolnica i između 300 i 400 milijuna kuna županijskih bolnica, morati izdati nove obveznice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara