Rupel: Ako propadne referendum, NATO će umjesto nas primiti Hrvatsku

ULAZAK u NATO za Sloveniju je povijesna prilika koju ne smije propustiti jer bi se u suprotnom mogla naći u situaciji da u NATO savezu bude Hrvatska, a Slovenija ne, rekao je u razgovoru za ljubljanski ´Dnevnik´ šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.

´Znate da je i Hrvatska članica skupine Vilnius 10. Ako mi odbijemo poziv da se učlanimo u NATO, Hrvatska možda neće. Možete li zamisliti tu situaciju, Slovenija izvan NATO-a a Hrvatska u njemu, te kakve bi to vanjskopolitičke posljedice imalo?´, retorički je Rupel replicirao novinaru Cirilu Brajeru. Brajer je ustvrdio da bi se moglo dogoditi da Slovenci na referendumu odbiju članstvo, te da Slovenija i države prema jugoistoku Europe ostanu izvan sigurnosnih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Ako se to dogodi, onda posljedice izvolite vi sami tumačiti našim piranskim ribarima...´, rekao je Rupel Brajeru. Šef slovenske diplomacije tvrdi da se protivljenja ulasku u NATO u Sloveniji pojavljuju među neinformiranima i nedržavotvornim intelektualcima, te da se za članstvo valja odlučiti iz racionalnih razloga.

´NATO nije samoposluga, a ne učlanjujemo se za jedan tjedan ili sezonu. To je orijentacija za budućnost. Tko zna što nam se u budućnosti može dogoditi. Sad će Slovenija braniti istočne granice zapada i širiti taj prostor dalje prema jugoistoku. Zbog toga moramo dobiti pomoć od drugih koji imaju više snage i novca da bi se mogli obraniti od opasnih izazova´, ustvrdio je Rupel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara