Rupel: Ključna godina za Balkan

OVA JE godina ključna za Balkan i njegovo brže približavanje euroatlantskim asocijacijama, izjavio je za beogradski tjednik "Vreme" slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel u razgovoru što ga je na svojim webstranicama objavilo njegovo ministarstvo.

"Imam osjećaj da vrijeme za Balkan istječe i ukoliko se stvari ne pomaknu ove godine mogli biste propustiti vlak koji se zove euroatlantske integracije", rekao je Rupel, dodavši da Europa i SAD svoj fokus pažnje, te financijski i politički kapital usmjeravaju u druge regije.

"Vidim dva pristupa Europske unije prema Balkanu. Jedan je mogućnost brze integracije, uz dodatnu pomoć i politički kapital za regiju, a druga je mogućnost proces dezintegracije, gdje bi strogi režimi viza, ograničavanje sredstava i politička izolacija postali normom", ocijenio je Rupel u razgovoru za "Vreme".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prva mogućnost (za SiCG) moguća je ako se neka pitanja razriješe u ovoj godini, dok je druga vjerojatnija ako ne dođe do napretka u reformama i napretka oko budućeg statusa Kosova, rekao je Rupel, dodajući da politika puštanja otvorenih pitanja više ne može biti prava strategija i da vrijeme za rješavanje tih pitanja istječe.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara