Rupel: Ne dogovori li se s nama, Hrvatska ne može naprijed

Rupel: Ne dogovori li se s nama, Hrvatska ne može naprijed
SLOVENSKI ministar vanjskih poslova u svom je intervjuu za tjednik "Demokracija" ponovio da problem ribolova u malograničnom području trebaju riješiti Europska unija i Hrvatska, upozorivši da bez dogovora sa Slovenijom Hrvatska ne može naprijed.

"Nemoguće je reći da je to samo bilateralni problem između Slovenije i Hrvatske, to su problemi između Europske unije i Hrvatske", rekao je Rupel u intervjuu koji je u nedjelju objavljen na web-stranicama ministarstva vanjskih poslova. Rupel je u tom kontekstu istaknuo da mnogi ni u Sloveniji ne razumiju sadašnji pristup vlade premijera Janeza Janše prema Hrvatskoj.

Na pitanje kako to da Hrvatska u bilateralnim pitanjima "popušta" Austriji i Italiji a Sloveniji ne, i nije li to izraz diplomatske "netaktičnosti" Zagreba, Rupel je odgovorio neizravno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska sebe smatra privilegiranom nasljednicom Jugoslavije i regionalnom silom zapadnog Balkana, a zapravo je Slovenija ta koja Hrvatsku dijeli od Zapada. Zato Hrvatska s našom državom mora mnogo toga dogovoriti, inače neće moći napredovati", rekao je Rupel u razgovoru za "Demokraciju".

Rupel je i u ovom razgovoru ponovio kako pitanje ribarskih svađa koji su zapravo po njegovoj ocjeni minorni treba riješiti donošenjem izvedbenih pravila u dijalogu Europske komisije i Hrvatske, te da to treba napraviti što brže.

Slovenska tiskovna agencija STA prenijela je međutim potkraj ovog tjedna izjavu neimenovanih izvora u Bruxellesu da u Europskoj komisiji očekuju odgovor Ljubljane na pitanje ribolovnog režima u Piranskom zaljevu do definitivnog rješenja pitanja granice na moru, što je, kako su ponovno istakli, bilateralno pitanje oko kojega Komisija nema ingerencija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara