Rupel o odnosima s Hrvatskom

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da su odnosi Slovenije i Hrvatske dobri te da će otvorena pitanja biti ´sama po sebi´ riješena u okviru integracije dvije država u euroatlantske asocijacije.

´Nalazimo se na sredini prijelaznog razdoblja. Kad Hrvatska bude članica EU-a, s nama će dijeliti iste vrijednosti, a tada će se stvari, u to vjerujem, same popraviti. U stvari među nama ne postoje neki veći sporovi i ne želimo napraviti ništa što bi naše odnose pokvarilo ili oslabilo´, izjavio je Rupel u dužem razgovoru za mariborski list ´Večer´ od subote.

Po Rupelovim je riječima ´politička napetost´ među državama stvorena prošle godine odustajanjem Hrvatske od sporazuma o granici. Rupel je u vezi s problemom Ljubljanske banke Zagreb rekao da je Ljubljana ´svu potrebnu dokumentaciju´ za arbitražu dala Međunarodnom monetarnom fondu, ali da će se ´možda naći i neko drugo rješenje´, makar su polazišta u rješavanju tog problema različita jer Slovenija i dalje inzistira na ´teritorijalnom načelu´ vraćanja depozita štedišama Ljubljanske banke Zagreb.

Rupel je najviše govorio o problemu referenduma za uključenje u NATO savez koji se održava 23. ovog mjeseca. Ukoliko bi Slovenci na referendumu glasovali protiv ulaska u NATO, to bi međunarodni rejting države smanjilo za 40 posto, rekao je Rupel. Odbio je mogućnost da u slučaju negativnog rezultata referenduma dade ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara