Rupel: Otvorena pitanja s Hrvatskom riješiti u pregovorima s EU

SLOVENIJA želi otvorena pitanja s Hrvatskom riješiti za vrijeme hrvatskih pregovora s Europskom unijom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je odnosima s Hrvatskom tijekom ministarskog zasjedanja EUa posebno razgovarao s visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i vanjskopolitičkom povjerenicom Benitom Ferrero Waldner.

"Slovenija želi da do rješenja bilateralnih pitanja pa i pitanja granice dođe za vrijeme dok Hrvatska bude vodila pregovore s Europskom unijom", izjavio je Rupel u Bruxellesu novinarima i dodao da je to jasno i njegovim sugovornicima.

"Slovenija nastoji da odnosi s Hrvatskom ostanu pozitivni. Do njihova bi pogoršanja došlo ako bi Hrvatska proizvodila negativne signale. To bi bilo loše za naše (međusobne) odnose i za našu politiku prema Hrvatskoj u okviru Europske unije", rekao je Rupel o svom susretu sa Solanom i Ferrero Waldner.

Bruxelles: Rupel kritizirao o Drnovšekovu kosovsku inicijativu

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je na zasjedanju europskih ministara vanjskih poslova izjavio da dugoročno rješenje za status Kosova nije moguće ako se za to ne dobije i pristanak Srbije, a inicijativu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka o neovisnosti Kosova posredno nazvao "soliranjem" bez pokrića u međunarodnoj zajednici, javljaju slovenski mediji.

"Za rješenje problema potrebno je jedinstveno djelovanje, a nikakva soliranja i drukčije inicijative za Kosovo nisu dobrodošle niti se uvažavaju", rekao je Rupel u raspravi o budućim pregovorima o statusu Kosova na sastanku europskih ministara vanjskih poslova.

Rupel je ne spominjući izravno slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka koji je nedavno iznio prijedlog za rješenje statusa Kosova, zapravo kritizirao Drnovšekovu inicijativu koja nije dobro primljena u Beogradu, dok je u međunarodnoj politici prošla bez posebnih reakcija.

"Nije vjerojatno da bi se dugoročno rješenje za Kosovo moglo naći bez sudjelovanja Srba, premda neki misle da bi se Srbiji neko rješenje moglo nametnuti", izjavio je na sastanku Rupel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara