Rupel: S Hrvatskom reagiramo europski, čekamo početak pregovora s EU

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak je, tijekom savjetovanja za diplomate i gospodarstvenike o uključivanju u rad europskih institucija, izjavio da Slovenija želi što skorije uključenje Hrvatske u EU jer će to dati zajednički nazivnik za rješenje otvorenih bilateralnih pitanja.

"Želimo da Hrvatska što prije uđe u EU jer će to dati zajednički nazivnik za rješavanje preostalih otvorenih pitanja", rekao je Rupel, koji je reagirao i na neke javne ocjene kako sadašnja slovenska vlada previše otvoreno podržava Hrvatsku i njen put u EU, ne vodeći računa o svom nacionalnom interesu.

"Slovenski nacionalni interesi najbolje se ostvaruju u okviru Europske unije. Od njihove obrane u Bruxellesu bit će ovisna naša pozicija u Europskoj uniji, gospodarski položaj i način zastupanja vlastitih interesa, na primjer pri ulasku Hrvatske u EU", rekao je Rupel.

Odbio je mišljenja kako je slovenska diplomacija prema Hrvatskoj premekana.

"Premda se ponekad čini da se prema našoj južnoj susjedi ponašamo previše ljubazno, na incidente zapravo reagiramo u europskoj maniri. Sve će stvari na dnevni red doći prigodom pregovora Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, a tada će naša riječ imati jači učinak", rekao je Rupel na diplomatskom "workshopu". Upozorio je diplomate na potrebu da pažljivo prate i reagiraju na događanja u Bruxellesu, kako ne bi dolazilo do propusta.

"Već se događalo da je poneko na sastancima zaspao nakon čega je trebalo spašavati što se spasiti dalo", rekao je Rupel ne spominjući izravno na koga se odnosila njegova primjedba.

Slovensko novinstvo piše ovih dana da je Rupel u konfliktu s veleposlanikom pri EU-u Cirilom Štokeljom, kojega želi povući nekoliko mjeseci prije završetka njegova drugog četverogodišnjeg mandata.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara