Rupel: Srbija može postati članica EU i bez priznanja Kosova

MINISTAR vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel rekao je kako Srbija ne mora priznati Kosovo kako bi postala članica EU jer to od nje nitko ne traži.

"To pitanje joj nitko ne postavlja. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju pokazuje put Srbije u EU, a koliko je meni poznato, u tom dokumentu nema takvih uvjeta. Naravno, europsku perspektivu imaju i Srbija i Kosovo. A, Srbija u tome ima određenu prednost", kazao je Rupel u razgovoru za beogradske Večernje novosti.

Rupel je odbacio epitet "vazala" koji je stavljen Sloveniji nakon što su u javnost izašli zapisnici razgovora s američkim diplomatima u kojima se od nje tražilo da prva prizna Kosovo, nazvavši to besmislicom koju su u Sloveniji izmislili neki predstavnici oporbe u namjeri da se oteža predsjedavanje EU. Napomenuo je da Slovenija nije prva priznala Kosovo, nego da je išla po uobičajenom putu priznanja, te da je, kada se parlament s time složio, donijela odgovarajuću poruku.

Što se tiče ocjene suradnje Srbije s Haagom, Rupel je samo kratko rekao da u zaključku Savjeta ministara Europske unije stoji da su dali zeleno svjetlo za SSP, a kao uvjet za ratifikaciju navodi se puna suradnja s Haagom. Napomenuo je da će o tome je li suradnja potpuna ili ne, odlučiti savjet ministara.

Slovenija za dva tjedna predsjedanje Europskom unijom predaje Francuskoj.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara