Rupel za poboljšanje odnosa s Hrvatskom

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da će se idućeg petka u Zagrebu sastati s novim hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

"Pokušat ćemo definirati probleme u našim odnosima i vidjeti gdje je moguće relativno brzo doći do rješenja", rekao je Rupel u petak na konferenciji za novinare, naglasivši da je susret namijenjen u prvom redu ponovnoj uspostavi "vrlo narušenog" povjerenja u međudržavnim odnosima.

Slovenski šef diplomacije dodao je da će Slovenija pružati svu pomoć Hrvatskoj u njenim ambicijama da se što prije uključi u Europsku uniju, te da aktivnost na zapadnom Balkanu i dobri odnosi sa susjednim državama ostaju na listi vanjskopolitičkih prioriteta u ovoj godini kad Slovenija ulazi u punopravno članstvo EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rupel nije želio komentirati vijesti današnjeg riječkog "Novog lista" o navodnim prijedlozima Zagreba i spremnosti na ustupke u vezi granice na moru. O tome Slovenija, naglasio je Rupel, službeno nije obaviještena.

Riječki list, pozivajući se na hrvatske diplomatske izvore, navodi da je Hrvatska spremna na popuštanje Sloveniji u vezi razgraničenja u Piranskom zaljevu i da je spremna susjednoj državi "potpuno otvoriti pristup međunarodnim vodama" ako Ljubljana prestane s inzistiranjem na rješenjima iz "parafiranog sporazuma" Drnovšek - Račan.

Spomenutoj su vijesti slovenski mediji u petak dali veliku pozornost, te navode da će je tijekom dana komentirati i predsjednik države Janez Drnovšek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara