Rupel za što skorije pregovore Hrvatske i EU

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je uvjeren da će Hrvatska riješiti sadašnje teškoće koje ima s Haškim sudom i što prije otpočeti pregovore o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Govoreći o prvoj godišnjici članstva Slovenije u Europskoj uniji, nakon svog susreta s irskim ministrom vanjskih poslova Dermotom Ahernom koji je posjetio Ljubljanu, Rupel je u petak na konferenciji za novinare rekao da daljnje proširenje EU-a predstavlja velik izazov s kojim će se članice suočiti idućih mjeseci.

"Po mišljenju Slovenije proširenje se mora nastaviti. Prva kandidatkinja za to je Hrvatska koja se susreće s ozbiljnim teškoćama u suradnji s Haškim sudom, ali smo uvjereni da će riješiti te probleme i što prije otpočeti pregovore", rekao je Rupel.

Dodao je da se u vezi s europskim Ustavom postavlja i pitanje novih granica Europske unije. Pri tome, rekao je Rupel, Slovenija ne želi da njena granica s Hrvatskom bude zadnja postaja prema istoku nego da se granica EU-a pomakne prema istoku što prije i što dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o utjecaju francuskog referenduma o Ustavu EU, Rupel je ocijenio da bi njegov negativni ishod bio "poprilična katastrofa" jer je Francuska jedna od zemalja osnivača EU-a, te da i dalje vjeruje da će rezultat biti pozitivan.

Ahern je Sloveniju u petak posjetio kao posebni izaslanik

glavnog tajnika UN-a Kofija Anana tijekom turneje vezane uz predviđenu reformu te organizacije i njenog Vijeća sigurnosti.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara