Rusi žele izgraditi novi svemirski lansirni centar

VLADIMIR Putin, ruski predsjednik, potpisao je dokument koji će započeti gradnja novog svemirskog lansirnog centra, a započeti će sa radom do 2015. godine. Novi lansirni centar koji će se nalaziti u ruskoj dalekoistočnoj regiji Amur biti će prvi ruski lansirni centar za svemirske misije sa ljudima na teritoriju Rusije, nazvati će ga Vastočni.

Iako Rusija već ima veliki broj svemirskih lansirnih centara na vlastitom teritoriju, od kojih je jedan u Plesecku u sjevernoj Rusiji, nijedan od tih centara se ne koristi za letove sa posadom.

Prva ruska lansirna misija sa svog vlastitog teritorija i sa posadom, Rusija planira ostvariti do 2018. godine. Ruska svemirska agencija početkom studenoga je objavila kako je primila službenu odluku o gradnji lansirnog centra, ali da još nije odabrano njegovo mjesto.

Rusija se suočila sa poteškoćama sa ugovorom o najmu kozmodroma Bajkonur u istočnom Kazahstanu , koji inače trenutno iznajmljuje, koje su nastale zbog toga što se raketa Proton 6. rujna ove godine srušila u blizini grada u kojem je upravo bio u posjeti kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara