Rusija bi mogla Japanu vratiti dva Kurilska otoka

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potvrdio mogućnost da Moskva vrati Japanu dva od četiri Kurilska otoka koje je Sovjetski Savez zauzeo nakon Drugog svjetskog rata.

Govoreći o odnosima s Japanom na sastanku vlade, Putin je kazao kako je "Rusija uvijek ispunjavala i kako će uvijek ispunjavati svoje obveze, a posebno one koji su navedene u ratificiranim dokumentima", prenijela je agencija Interfax.

Međutim, dodao je ruski predsjednik, "proširenje provedbe tih sporazuma bit će u skladu s onim na što su spremni naši partneri".

"Do sada, kao što je poznato, nismo se stigli dogovoriti o opsegu provedbe kako ga vidimo danas i kako smo ga vidjeli 1956. godine", rekao je Putin.

Putin je pritom aludirao na prijedlog Sovjetskog Saveza iz 1956. godine prema kojem bi "dva južna Kurilska otoka mogla biti predana Japanu kako bi se okončala svađa", što je Tokio odbacio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je Putinova izjava uslijedila nakon izjava koje je večer prije dao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a koju su neki ruski dnevnici protumačili kao prijedlog da se Japanu vrate otoci koje je okupirao Sovjetski Savez.

"Rusija je predložila Japanu mir u zamjenu za dva otoka", naslov je dnevnika "Kommersant", dok "Izvestia" piše da je "Moskva spremna predati Japancima dio Kurila".

Ruske novine podsjećaju da će Putin početkom iduće godine posjetiti Japan te da bi s Kinom trebalo postići konačni sporazum o granicama.

(Hina) xbis ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara