RUSIJA: IRAN NIJE SPOSOBAN PROIZVESTI NUKLEARNO ORUŽJE

Ne postoje dokazi da je Teheran u ovome trenutku sposoban proizvesti nuklearno oružje, rekao je u utorak ruski ministar za atomsku energiju Aleksander Rumjancev. L

Rumjancev je novinarima u sjedištu IAEA-e kazao da je "dobar dio iranske nuklearne tehnologije dvostrukog karaktera", tj. da bi se ona mogla koristiti i u civilnom i u vojnom nuklearnom programu.

Naglasio je ipak da ne postoje dokazi da Iran tajno razvija oružje, a osobite ne da je u ovome trenutku tehnički sposoban proizvesti atomsku bombu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazao je također da su Moskva i Teheran blizu sklapanja sporazuma o potrošenom nuklearnom gorivu iz elektrane koju Rusija gradi u Iranu.

Rusija je, naime, pod američkim pritiskom da odustane od tog projekta, pristala preuzeti potrošeno nuklearno gorivo iz te elektrane kako Iran iz njega ne bi proizvodio plutonij potreban za atomske bombe.

Rumjancev je potvrdio da je Iran od Rusije zatražio i da plati za to potrošeno gorivo, što nije uobičajena praksa, no, naglasio je, dogovor zbog toga neće propasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara