RUSIJA: NA DALEKOM ISTOKU POČELO GLASOVANJE NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Na dalekom istoku Rusije otvorena su u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu birališta na kojima će se građani s pravom glasa izjasniti o izboru novog predsjednika u idućem, četverogodišnjem mandatu, a riječ je o trećim predsjedničkim izborima od pada komunizma.

Zbog vremenske razlike u 11 vremenskih zona u Rusiji, prvih 95.000 biračkih mjesta otvoreno je u oblasti Čukotska, na poluotoku Kamčatka i na Kurilskim otocima.

Sve ukazuje na to da će predsjednikom, po drugi put, postati Vladimir Putin koji je prema anketama uoči glasovanja uživao potporu 80 posto birača. Očekuje se da će pobjedu izboriti već u prvom krugu glasovanja.

Njegovi su protukandidati svjesni da nemaju izgleda. Putin, kako su pokazale ankete, ima potporu 80 posto birača, komunist Nikolaj Haritonov 5 posto, liberalka Irina Hakamada dva posto, nacionalist Sergej Glazjev četiri, a bivši boksač Oleg Mališkin i predsjedavajući Gornjeg doma parlamenta Sergej Mironov jedan posto.

Izborna kampanja počela je 12. veljače u teškom ozračju nakon samoubilačkog napada u moskovskom metrou. Putin je odbio sudjelovati u televizijskim raspravama, ali je televizija koju kontrolira Kremlj pratila svaki njegov korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Putinovu uvjerljivu pobjedu u prvom krugu može omesti samo apatija birača budući da na birališta mora izaći 50 posto biračkog tijela kako bi izbori bili valjani. Stoga neki analitičari drže da je Putin povukao iznenađujući potez i smijenio cijelu vladu na čelu s premijerom Mihailom Kasjanovom 24. veljače upravo zato da bi probudio birače i izazvao njihov veći interes.

Putin je tu svoju odluku nazvao određivanjem političkog smjera kojim će se ići nakon izbora. On je u prošlosti često kritizirao Kasjanovljev rad prigovarajući mu presporu provedbu reformi i odgovornost za slab gospodarski rast. Smijenjeni premijer navodno je bio blizak Putinovom prethodniku Borisu Jeljcinu.

Ruski su mediji nakon toga objavili da je Putin time pokazao da želi raskrstiti s epohom Borisa Jeljcina i da predstojeći izbori nisu ništa drugo nego puka formalnost te da je njegov drugi mandat već započeo.

Rusija broji 109 milijuna građana s pravom glasa. Sigurnost će tijekom izbora osiguravati 150.000 policajaca.

(Hina) xvk ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara