Rusija osnovala TV postaju na engleskom jeziku

RUSKA novinska agencija RIA Novosti osnovala je televizijsku postaju na engleskom jeziku "Russia Today" koja će predstaviti ruski pogled na svijet i koja bi trebala početi s emitiranjem do kraja godine, javile su svjetske novinske agencije.

"Na žalost, na Zapadu se Rusija povezuje s tri pojma - komunizam, snijeg i siromaštvo. Mi bi htjeli predstaviti širu sliku života naše zemlje", rekla je novinarima u Moskvi glavna direktorica RIA Novosti Svjetlana Mironjuk.

Russia Today TV (RTTV) emitirat će program 24 sata dnevno, a za to će se pobrinuti kolektiv od 500 ljudi na čelu s glavnom urednicom Margaritom Simonjan (25), poznatom novinarkom televizijske postaje Rosija.

"To će biti svjetske vijesti, a ne postaja posvećena Rusiji, ali će održavati stajališta naše zemlje o ključnim pitanjima", rekla je Simonjan.

Pokušavajući odagnati sumnje oko uredničke slobode postaje, ona je istaknula da će RTTV "pokrivati cijeli spektar mišljenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
RTTV će biti neovisna i samostalna, ustvrdio je čelnik Savezne agencije za medije Mihail Seslavinski.

On je dodao da ideja o osnivanju postaje na engleskom jeziku nije nova i da takve postaje postoje u mnogim zemljama te da su se, kao i u Rusiji, osnivale pod pokroviteljstvom države.

Ruska će vlada predložiti Dumi, donjem domu parlamenta, da unese izmjene u savezni proračun za 2005. zbog financiranja RTTV-a.

Ukupan budžet postaje do kraja godine bit će 30 milijuna dolara, rekao je Seslavinski. Ona će se financirati kroz Saveznu agenciju za medije kao i na račun reklama.

"Pokretanje (takve televizijske postaje) bez pomoći države nije moguće realizirati, ali to ne znači da će ona (država) uvijek biti prisutna na RTTV-u", rekao je Seslavinski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara