Rusija protiv jačanja američkih vojnih snaga kod Sj. Koreje

RUSIJA je u utorak objavila da se protivi jačanju američke vojne nazočnosti na Korejskom poluotoku ili u njegovoj blizini zauzimajući se radije za jačanje izravnog dijaloga između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.

´Uvjereni smo da bi bilo kakvo jačanje američke vojne nazočnosti na Korejskome poluotoku i u njegovoj blizini kao element povećanog pritiska na Sjevernu Koreju imalo negativnu ulogu jer ne bi donijelo željeno rješenje problema razgovorima, već bi, naprotiv, moglo potaknuti na odgovor´, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

´Glavni element diplomatskog rješenja sjevernokorejskog nuklearnog problema, po našem mišljenju, mora biti izravan dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, dok bi druge zemlje, uključujući Rusiju, mogle sudjelovati u uspostavi jamstvenih mehanizama´, rekao je.

Rusko ministarstvo oglasilo se dan nakon što su američki obrambeni dužnosnici objavili da Pentagon razmatra jačanje svojih snaga na zapadnome Pacifiku kako bi Sjevernu Koreju, u slučaju rata s Irakom, odvratio od agresije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara