Rusija tvrdi da se Gruzija sprema napasti Abhaziju

RUSKI mediji, pozivajući se na vojne izvore, navode kako je gruzijska invazija odmetnute oblasti Abhazije pitanje dana, ali i da će se njoj Rusija vojno suprotstaviti.

Abhaško Ministarstvo obrane je, pak, izjavilo da je Gruzija koncentrirala oko 3000 vojnika u strateški važnom prijevoju Kodori, kao i da se sprema poduzeti ofenzivu duž obale Crnog mora.

Rusija, koja u Gruziji drži mirovne snage, povećala je taj kontingent s 1000 na 2000 vojnika. Ruska vlada time nastoji spriječiti gruzijsku invaziju, odnosno, prema vlastitim tvrdnjama, zaštiti svoje državljane.

Abhazija je, isto kao i Južna Osetija, za vrijeme raspada SSSR-a proglasila nezavisnost, a pokušaj Gruzije da nad njom uspostavi vlast je završio krvavim ratom i masovnim etničkim čišćenjem Gruzijaca iz Abhazije. Primrije koje je uspostavljeno 1994. godine čuvaju teoretski neutralni ruski mirovnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je, pak, optužio Rusiju da nastoji anektirati te pokrajine. NATO i EU su pak izrazili zabrinutost zbog ruskih poteza.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara