Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan sklopili ekonomsku uniju

ČELNICI Rusije, Ukrajine, Bjelorusije i Kazahstana potpisali su u petak u Jalti sporazum o gospodarskoj uniji, koju mnogi analitičari na Zapadu vide kao pokušaj Moskve da obnovi svoju gospodarsku premoć na području bivšeg Sovjetskog Saveza.

Gospodarska unija predviđa ukidanje carinskih taksi, stvaranje carinske unije, te ujednačavanje poreznih sustava.

Diplomati su rekli kako smatraju da je riječ o nespretnom pokušaju Rusije da zadrži dominaciju nad susjednim zemljama i uspori njihovo približavanje europskim i drugim međunarodnim grupacijama.

Nakon svečanog potpisivanja sporazuma u palači Levadia u ukrajinskom ljetovalištu Jalti na Crnom moru, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Leonid Kučma rekli su da je došlo vrijeme da se zajednički rješavaju gospodarski problemi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je dokument koji treba postati temelj za rješavanje gospodarskih problema ... a najvažnije je da on ne ugrožava političke interese naših zemalja", rekao je Putin na konferenciji za tisak nakon dvodnevnih razgovora.

On je isto tako odbacio sugestije da je uspostava gospodarske unije prvi korak prema obnovi Sovjetskog Saveza. "To je glupost. To pitanje je zauvijek zaključeno", rekao je Putin.

Kučma se suglasio s Putinom i ostalim predsjednicima - bjeloruskim Aleksandrom Lukašenkom i kazahstanskim Nursultanom Nazarbajevim - da je unija ključna za poticanje gospodarskog rasta, neovisno o Europi i drugim međunarodnim tijelima.

"Europska tržišta su za nas zatvorena ... Sada namjeravamo krenuti prema naprijed, a ne mirno čekati", rekao je Kučma, dodajući da unija neće naškoditi ukrajinskim interesima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara