Rusija upozorava: Ulazak Gruzije u NATO mogao bi značiti novi rat

Foto: AFP

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov indirektno je poslao upozorenje Gruziji da bi njeno pristupanje NATO-u moglo izazvati ponovno izbijanje rata, poput onog iz kolovoza 2008. godine.

Lavrov je na konferenciji za novinare kazao kako je upozorio Ministarstvo vanjskih poslova NATO-a da "prestane gurati aktualni gruzijski režim prema ponavljanju kolovoza 2008. godine". Time je poslao nedvosmislenu poruku gruzijskim vlastima da Rusija neće tolerirati neke nove intervencije u Južnoj Osetiji, ukoliko Gruzijci zbog ulaska u NATO budu dovoljno ohrabreni da ponovno ožive slične ambicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo, 2008. godine je nakon gruzijskog napada na Južnu Osetiju izbio petodnevni rat između Gruzije i Rusije. Samo četiri mjeseca prije, na summitu u Bukureštu je odlučeno da Gruzija postane nova članica NATO-a.

U listopadu prošle godine NATO je i službeno otvorio svoj Ured  u Gruziji, koji će zemlji pomoći u reformama. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen prošlog je mjeseca boravio u Tbilisiju, gdje je kazao kako je "Gruzija bliže NATO-u nego ikad prije", ali su dodatne reforme ipak potrebne.

"Daljnje reforme će biti gruzijska ulaznica za članstvo, a NATO je ovdje da vam u tome pomogne", rekao je Rasmussen gruzijskom predsjedniku Saakašviliju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara