Rusija: Uspostavljen kontakt s otmičarima u sjevernoj Osetiji

RUSKA obavještajna služba (FSB) priopćila je u srijedu navečer da je uspostavljen kontakt s oko 17 naoružanih muškaraca i žena koji su u gradu Beslanu, u Sjevernoj Osetiji, u školi zatočili 132 djece, a uz osoblje i roditelje, broj talaca se, kako tvrdi ministar unutrašnjih poslova te kavkaske republike, kreće između 300 i 400, javlja agencija ItarTass pozivajući se na direktora regionalnog FSB-a Valerija Andrejeva.

U Beslan je, naime, stigao Leonid Rochal, pregovarač kojeg su zatražili otmičari. Rochal je poznat jer je pregovarao i s čečenskim gerilcima prilikom talačke krize u moskovskom kazalištu u listopadu 2002., koja je krvavo završila. Prema izvoru iz predsjedničkog ureda, Rochal upravo razgovara s predsjednikom Sjeverne Osetije Aleksandrom Dzasokhovim.

Otmičari traže oslobađanje "terorista" uhićenih u susjednoj republici Ingušetiji, objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suočen s drugim terorističkim činom u manje od 24 sata, nakon što je u bombaškom napadu u Moskvi u utorak navečer poginulo 10 ljudi, predsjednik Vladimir Putin hitno se iz Sočija, na Crnom moru, vratio u Moskvu.

Škola u Beslanu, gradu s oko 40.000 stanovnika koji se nalazi 20 kilometara sjeverno od Vladikavkaza, okružena je snagama sigurnosti i oklopnim vozilima, ali i zabrinutim roditeljima od kojih su neki također naoružani.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara