Rusija za blaži vizni režim s EU

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, izglasao je u srijedu u prvom čitanju prijedlog zakona kojim se ublažava vizni režim za zemlje koje to traže ali pod uvjetom reciprociteta, čime bi se prvenstveno olakšao ulazak i boravak u Rusiji za građane zemalja Europske unije.

Dokument koji sadrži amandmane na zakon o ulasku, izlasku i boravku stranaca na ruskom području, izglasan je s potporom 353 zastupnika, 44 je bilo protiv a šest suzdržanih. Prema prijedlogu zakona, maksimalna valjanost vize trajala bi od jedne do pet godina za državljane onih zemalja koje bi uzvratile mjerom reciprociteta.

Predsjednik Povjerenstva Dume za ustavno zakonodavstvo Vladimir Pligin istaknuo je da je ta mjera odgovor na jamstva nekoliko europskih zemalja u pogledu viznog režima za određene kategorije ruskih građana, poput studenata, stručnjaka i poslovnih ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin još je sredinom prosinca, tijekom susreta s finskom predsjednicom Tarjom Halonen, podsjetio na spremnost Rusije da ublaži vizni režim sa zemljama EU.

(Hina) xvk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara