Rusija želi da Indija postane stalna članica Vijeća sigurnosti

Rusija je u subotu priopćila da bi Indija morala postati punopravna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bude li se to tijelo proširivalo kako bi točnije odražavalo svjetski poredak nakon Hladnoga rata.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je to na razgovorima s indijskim čelnicima nakon što su lokalne novine objavile da njegovi komentari od petka bacaju sumnju na nastojanje New Delhija da postane Vijeća sigurnosti s pravom veta.

"Bude li se Vijeće sigurnosti proširivalo, pravo veta morat će imati sve članice ili nijedna", rekao je glasnogovornik Kremlja koji putuje s Putinom.

"Indiju smatramo prvim kandidatom", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lokalne novine objavile su u subotnjim izdanjima Putinov komentar indijske želje da postane članica vijeća sigurnosti.

Indija se pridružila Njemačkoj, Japanu i Brazilu koji već lobiraju za mjesto stalne članice. Rusija je jedna od pet zemalja pobjednica Drugoga svjetskog rata koje imaju pravo veta.

Odluka o reformi predviđena je za sastanak u rujnu kad će se obilježavati i 60. godišnjica UN-a. Da bi stupile na snagu, reforme moraju dobiti dvotrećinsku većinu od 191 članice UN-a, a nijedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti ne smije uložiti veto

(Hina) xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara