Ruska mornarica u presretanju ribarice ubila japanskog mornara

PATROLNI brod ruske ratne mornarice nedavno je otvorio vatru na japanski ribarski brod čija je posada ribaricom plovila u japanskim sjevernim teritorijalnim vodama, a u kojima se nalaze četiri otoka oko kojih se dvije zemlje spore više od 60 godina. Prilikom incidenta smrtno je stradao jedan japanski ribar, dok su trojicu ribara ruske snage zadržale u pritvoru.

Ribarsko-mornarički sukobi u širem području kurilskog otočja česta su pojava, osobito u spornom području koje Japanci nazivaju Sjevernim Teritorijem a Rusi Južnim Kurilima. Međutim, nedavni incident prerastao je u nesreću u kojoj je po prvi puta nakon završetka II. Svjetskog rata jedan Japanac smrtno stradao od posljedice djelovanja ruskih vojnih snaga.

Događaj će po svemu sudeći zaustaviti najavljeno i dugo očekivano potpisivanje mirovnog sporazuma kojim bi službeno trebao biti okončan japansko-ruski sukob iz II. Svjetskog rata. Po okončanju rata i kapitulaciji Japana, Rusija je 1945. zauzela 4 otočića koje politička vodstva zemlje izlazećeg sunca već desetljećima traže nazad.

Prema šturim informacijama o događaju, čini se da je posada ruskog broda od posade japanske ribarice namijenjene lovu rakova, zatražila zaustavljanje plovila. Rusi tvrde da Japanci ne samo da nisu zaustavili brod nego su i izveli nekoliko "opasnih manevara", prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Nakon toga ruski patrolni brod otvorio je vatru prema japanskoj ribarici, pri čemu je smrtno stradao jedan mornar. Japanci prozivaju Ruse za ubojstvo mornara, a japanski Jiji Press piše kako vlasti smatraju da je stradao 35-godišnji japanski državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su nakon zaustavljanja japanskog broda priveli trojicu preostalih mornara, te su brod odvukli u, kako se čini, pomorsku luku jednog od četiriju spornih otoka. Ruske su snage potvrdile otvaranje vatre, te pronalazak mrtvog mornara na japanskom brodu, čiji uzrok smrti još nije potvrđen.

Nedugo nakon otkrića incidenta japansko je ministarstvo vanjskih poslova zatražilo hitno oslobađanje zatočenih mornara i povratak broda, na što ruska strana službeno još nije odgovorila. Prema izvješćima iz regije, ruski patrolni brodovi često pokušavaju uhvatiti i zauzeti japanske ribarice.

Inače, obje zemlje svojataju pravo na raspolaganje četirima otocima za koje Japan i dalje od Rusije traži potpuno prepuštanje japanskim vlastima, dok je ruska strana pristala tek na predaju dvaju otoka.

Japan je povodom smrti mornara uložio prosvjednu notu, te je od Rusije zatražio službeno očitovanje o događaju.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara