Ruske vlasti otkrile počinitelja bombaškog napada u Toljatiju

RUSKI istražitelji su danas objavili identitet počinitelja bombaškog napada na autobus u Toljatiju, gradu na rijeci Volgi poznatom po proizvodnji automobila marke Lada.

Eksplozija bombe u gradskom autobusu je u srijedu ubila osam osoba, a veliki broj ozlijedila.

Među poginulima se, pak, nalazi i 21-godišnji Jevgenij Vahrušev, za koga su istražitelji otkrili da je upravo on bio počinitelj napada, odnosno u trenutku eksplozije nosio bombu na svom tijelu. Pretragom njegovog stana su pronađene kemikalije, materijal i oprema za proizvodnju paklenog stroja.

Bomba je po svojoj izradi slična onoj koja je u kolovozu prošle godine eksplodirala na moskovskoj tržnici Čerkizovski te ubila 10 ljudi.

Istražitelji pretpostavljaju kako se Vahrušev zaputio prema lokalnom sveučilištu ili tržnici kako bi tamo postavio napravu, ali da je ona slučajno detonirana.

Motivi zločina nisu jasni. Iako se, s obzirom na blizinu nemirnog sjevernog Kavkaza, sumnjalo na terorizam, Toljati je također poznat po brutalnim obračunima između skupina organiziranog kriminala.

Toljati je, inače, jedan od najmlađih gradova na svijetu, s obzirom da je izgrađen 1950-ih godina kada je grad Stavropolj na Volgi poplavljen uslijed izgradnje velike hidrocentrale na Volgi. Ime je dobio po talijanskom komunističkom vođi Palmiru Togliattiju (1893 - 1964) koji je isposlovao suradnju sovjetskog Avtovaza i talijanskog Fiata.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara