Ruski aktivisti: Rusija koristi kasetne bombe u zračnim napadima u Siriji

Ruski aktivisti: Rusija koristi kasetne bombe u zračnim napadima u Siriji

Foto: Guliver images/Getty

SKUPINA ruskih aktivista izjavila je da posjeduje dokaz da su ruski zrakoplovi raspoređeni u Siriji naoružani kasetnim bombama, a službena Moskva to opovrgava.

Prošli mjesec je međunarodna skupina za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) priopćila da dokazi na terenu ukazuju na to da je Rusija u Siriji ili bacila kasetne bombe ili je njima opskrbila sirijske zračne snage, ili oboje. Rusko ministrstvo obrane opovrgnulo je navode HRW-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, Conflict Intelligence Team (CIT) - skupina ruskih istraživačkih blogera - objavila je u četvrtak fotografije i video snimke iz ruskih medija i ministarstva obrane za koje kaže da prikazuju streljivo u zračnoj bazi Himejmin u Siriji, koju koriste ruske zračne snage te da se vide kasetne bombe.

Jedan djelatnik ministarstva obrane izjavio je u četvrtak da zbog blagdana nema dužnosnika koji bi mogli komentirati to izvješće.

Rusija nije potpisnica sporazuma UN-a o zabrani korištenja kasetnih bombi, ali CIT tvrdi da je obvezuje ženevska konvencija o zaštiti civila u ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara