Ruski general: Gruzijci istjerani iz glavnog grada Južne Osetije

RUSKI predsjednik Dmitrij Medvjedev nakon sastanka sa svojim ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom i načelnikom glavnog stožera ruskih oružanih snaga Nikolajem Makarovom je izjavio da su ruski vojnici u Južnoj Osetiji započeli operaciju nametanja mira s ciljem zaštite civila.

"Naše mirovne snage i njihova pojačanja provode operaciju nametanje mira gruzijskoj strani. Također su odgovorni za zaštitu civila," rekao je Medvjedev.

Prema ruskim medijima, gruzijska vojska je ušla u Južnu Osetiju i otvorila vatru na njezin glavni grad Chinvali u noći s četvrtka na petak. Veliki dio grada je razrušen, a puno sela u tom području pretrpjelo je velika razaranja.

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je jutros da su ruski zrakoplovi tijekom noći bombardirali ciljeve nedaleko od glavnog grada Gruzije Tbilisija. Bombardirana je zrakoplovna baza u Vazianiju, vojna baza u Senakiju i crnomorska luka Poti. Moskva te tvrdnje odbacuje, kao i tvrdnje gruzijskih vlasti da je oboreno čak pet ruskih vojnih zrakoplova.

Gruzijsko Vijeće nacionalne sigurnosti je najavilo sinoć kako će predsjednik Mihail Saakašvili proglasiti ratno stanje, dok još uvijek traju borbe u Južnoj Osetiji.

Chinvali "očišćen od gruzijskih snaga", Rusija priznaje gubitak zrakoplova

Ruski general Boldirev je izjavio kako su ruske snage "očistile Chinvali od gruzijskih snaga", ali i da će se operacija nastaviti s ciljem da se gruzijske trupe istjeraju iz cijelog područja koje su do početka sukoba nadzirali ruske mirovne snage. Ruski mediji su prije toga objavili kako se na području Južne Osetije osim postrojba 58. armije nalaze i elitne padobranske postrojbe, kao i postrojbe Specnaza - ruskih specijalnih snaga.

Istovremeno su ruske vlasti prvi put priznale kako su u operacijama u Južnoj Osetiji izgubljena dva zrakoplova.

U sukobima poginulo najmanje 1.500 ljudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je na današnjoj tiskovnoj konferenciji izjavio kako je u gruzijskom napadu na Južnu Osetiju poginulo najmanje 1.500 ljudi, a da "će ta brojka rasti". Također je dodao da se Gruzija "ne smije osjećati sigurnom od ruske odmazde".

Ruske vlasti su prije toga rekle kako je od početka sukoba rusku granicu prešlo čak 30.000 izbjeglica. Predsjednik Dmitrij Medvjedev je, pak, stanje u samom Tsihvaliju, koji je potpuno razoren, te gdje nema struje i pitke vode, nazvao "humanitarnom katastrofom".

SAD pozvale Rusiju da se povuče iz Južne Osetije

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je u Rusiju da povuče svoje borbene postrojbe iz Gruzije, priopćio je State Department.

"Sjedinjene Države pozivaju na trenutačno primirje u oružanom sukobu u gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji", rekla je Condoleeza Rice.

Šefica američke diplomacije je istaknula podršku međunarodne zajednice suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Gruzije unutar njezinih međunarodno priznatih granica, sukladno nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i rezoluciju 1808 iz travnja 2008.

State Department je također posebnom izjavio osudio rusko korištenje strateških bombardera i projektila zemlja-zemlja u napadima na civilne ciljeve u Gruziji.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara