Ruski neonacisti pred kamerama pogubili azijske imigrante

Ruski neonacisti pred kamerama pogubili azijske imigrante

RUSKU javnost posljednja dva dana zaokuplja video-snimka uznemirujućeg sadržaja koja se pojavila na Internetu, a koja prikazuje okrutno pogubljenje dva azijska imigranta od strane maskiranih osoba koje se predstavljaju kao ruski nacisti.

Video-snimka se pojavila u nedjelju na ruskim ultra-nacionalističkim web-stranicama, praćena priopćenjem dosada nepoznate grupe koja se naziva Nacionalsocijalistička partija Rusije.

U priopćenju se tvrdi kako je "oružana avangarda" otpočela "oružanu borbu protiv crnih kolonista i njihovih pristaša u ruskoj vladi". Kao cilj borbe se navodi protjerivanje svih azijskih i kavkaskih imigranta iz Rusije te nezavisnost za "ruske republike na Kavkazu".

Nacionalsocijalisti također traže ostavku predsjednika Putina i uspostavljanje nove ruske vlade na čelu s Dmitrijem Rumjancevom, vođom Nacionalsocijalističkog društva, ruske neonacističke grupe. U priopćenju se zahtjeva i puštanje na slobodu Maksima Marcinkeviča, vođe neonacističke grupe Format 18, koji je mjesec dana u pritvoru zbog optužbi za širenje rasne mržnje i izazivanje nereda.

Video-snimka traje tri minute i započinje prizorom dva uplašena muškarca čiji izgled sugerira kavkasko, odnosno centralnoazijsko podrijetlo. Natpis na snimci sugerira da je jedan muškarac rodom iz ruske kavkaske republike Dagestan, a drugi iz Tadžikistana, bivše sovjetske republike.

Oni su, vezanih ruku, prisiljeni klečati ispod nacističke zastave dok su oko njih dva maskirana muškarca. Potom jedan maskirani muškarac kliče "Slava Rusiji" i  jednom od zatočenika nožem odrubi glavu. Drugi muškarac je ustrijeljen pištoljem u glavu. Maskirane ubojice potom jedan drugom upućuju nacistički pozdrav, dok u pozadini svira heavy metal.

Aleksandar Verhovski, direktor centra SOVA, organizacije koja prati ekstremiste u Rusiji, vjeruje kako je video-snimka autentična. Mark Tolčinski, glasnogovornik MInistarstva unutarnjih poslova Dagestana, tvrdi da istražitelji u toj republici vjeruju da je snimka autentična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irina Zubareva, glasnogovornica ruskog Ministarstva unutarnjih poslova, izjavila je kako se snimka originalno pojavila na "stranim domenama".

Video-snimka je izazvala sveopće zgražanje u Rusiji, uključujući i političare s nacionalističke desnice. Jevgenij Valjajev, pomoćnik Nikolaja Kurjanoviča, ultranacionalističkog zastupnika u Dumi, izjavio je kako je video-snimka napravljena kako bi se kompromitirala ruska desnica, te da će takvih stvari u budućnosti biti još više.

Verhovski, pak, tvrdi da se za organizaciju na video-snimci dosada nije znalo, te da je vrlo vjerojatno riječ o malenoj grupi, koja se sastoji od dva-tri čovjeka. "Takve stvari čine marginalci, manjina unutar čak i tako marginalnih skupina", kaže Verhovski.

S druge strane, mnoge ruske neonacističke i slične ekstremističke skupine su u prošlosti imale običaj video-kamerama snimati premlaćivanja stranih studenata i imigranata, te snimke postavljati na Internet u propagandne svrhe.

Snimke pogubljenja, i to pogubljenja odrubljivanjem glava, pak, predstavljaju presedan kada je riječ o ruskim neonacističkim skupinama. Doduše, ruska javnost je slične snimke već imala prilike vidjeti zahvaljujući Čečenima koji su kamerama vršili pogubljenja ruskih vojnika zarobljenih u prvom čečenskom ratu 1990-ih, a poslije ih distribuirali u propagandne svrhe. Zapadna javnost se, pak, s tom praksom imala prilike upoznati zahvaljujući djelovanju "Al Qaede" i ratu u Iraku.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara