Ruski predsjednik otkazao posjet Moldaviji

RUSIJA je, nakon uspješne akcije mirnoga prijenosa vlasti u Gruziji, otkazala u utorak predsjednički posjet bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji gdje također nastoji postići dogovor kojim bi završilo 13-godišnji sukob.

Bilo je predviđeno da ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak u Kišinjevu predstavi plan završetka dugogodišnjih napetosti između Moldavije i njezina pobunjenog dnjestarskog područja, ali taj je posjet otkazan, objavio je ured moldavskoga predsjednika.

Ruski plan predviđa da Moldavija, zemlja od četiri milijuna stanovnika, postane demilitarizirana federativna država s autonomijom za Dnjestarsku regiju.

Moldavske centrističke i nacionalističke stranke osudile su taj prijedlog uz tvrdnju da bi se njime Moldavija, koja je prije 12 godina prekinula veze sa Sovjetskim Savezom, vratila pod ruski protektorat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za danas planirani posjet ruskoga predsjednika neće se dogoditi", objavljeno je iz ureda moldavskoga predsjednika Vladimira Voronjina.

Putinov ured za obavještavanje nije to htio komentirati. Nekoliko stotina protivnika ruskoga plana okupilo se u središtu Kišinjeva, izvikivalo "Voronjin je izdajica" i tražilo njegovu ostavku.

"Taj je plan otvorena ruska agresija na Moldaviju", kaže se u priopćenju kršćansko-demokratske narodne stranke, glavne oporbene stranke u Moldaviji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara