Ruski sud proglasio stečaj Jukosa

TRGOVAČKI sud u Moskvi proglasio je u utorak stečaj Jukosa, nekad najveće ruske naftne tvrtke, ocijenivši da je nelikvidna, nakon niza poreznih revizija.

Sud proglašava "nelikvidnost i pokreće stečajni postupak na sudu", kazao je sudac Pavel Markov nakon rasprave koja je trajala manje od četvrt sata.

Sudac je dodao da bi stečajni postupak trebao trajati godinu dana te je Eduarda Rebguna imenovao stečajnim upraviteljem.

Rebgun je na izlasku iz sudnice rekao da će se "sva imovina tvrtke" prodati, ne ostavljajući mjesta dvojbi u svezi sa skorim raspadom tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je smrtna presuda za Jukos", rekao je jedan od njegovih odvjetnika, Drew Holiner, dodajući da će se uprava sigurno žaliti na takvu odluku.

Propadanje tvrtke počelo je 2003., kada su u Jukos ušli porezni revizori i kada je počela pravosudna ofenziva velikih razmjera koju je, drži se, protiv njegovih vlasnika, ponajprije protiv Mihaila Hodorkovskog, organizirao Kremlj.

Zanimanje za kupnju Jukosa već su pokazali Gazprom, velika ruska tvrtka za prodaju plina, te naftna tvrtka Rosneft, koja cilja na rafinerije Jukosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara