Ruski tajkuni zainteresirani za slovenski Telekom

NEKI od vodećih ruskih tajkuna zainteresirani su za kupnju dionica Telekoma Slovenije u okviru privatizacije koju je za ovu jesen najavila vlada premijera Janeza Janše, piše u četvrtak ljubljanski list Dnevnik.

Dnevnik u svom poslovnom dodatku piše, pozivajući se na neslužbene izvore, da je zbog toga zadnjih mjeseci između Moskve i Ljubljane razmijenjeno više diplomatskih depeša.

Za ulazak u Telekom Slovenije, navodi list, zainteresirana je među ostalim ruska tvrtka Sistema čiji je većinski vlasnik Vladimir Jevtušenkov, 14. na ljestvici najbogatijih Rusa, a s privatizacijom državnog telefonskog operatera povezan je i posjet Romana Abramoviča koji je prije tri mjeseca nekoliko sati boravio u ljubljanskoj zračnoj luci Brnik.

Ljubljanski list, blizak strankama lijevog centra, navodi da interes ruskih tajkuna istodobno govori da više nema interesa koju su za kupnju Telekoma Slovenije prije pokazivali njemački Deutsche Telekom (DT) i španjolska Telefonica koji su se ranije spominjali kao najozbiljniji potencijalni strateški partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupna privatizacija Telekoma Slovenije koju je najavio premijer Janša je pogrešna i usmjerena na stjecanje simpatija domaćih birača pred lokalne izbore koji se održavaju za dva mjeseca, navodi Dnevnik ilustrirajući to tvrdnjom da će u skladu s planom vlade mjesec dana pred izbore Slovenci preko burze moći kupiti 10 posto dionica Telekoma od čega vlada namjerava utržiti 150 milijuna eura.

Da su vladine namjere s privatizacijom Telekoma Slovenije "neozbiljne" i da je u taj projekt ušla "sa figom u džepu" vidi se iz činjenice da se stranom strateškom partneru nudi samo 39 posto dionica, dok bi vlada preko državnih fondova kontrolirala 25 posto kompanije plus zlatnu dionicu.

Malo je ozbiljnih zapadnoeuropskih i svjetskih kompanija koje bi bile spremne pristati da ubiru samo četvrtinu dividendi i da se odreknu uloge aktivnih vlasnika što im premali vlasnički udio ne omogućuje, ocjena je komentatora oporbi bližeg Dnevnika.

Foto: 24ur

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara