Ruski tisak vrlo oprezan u pogledu krize u Ukrajini

RUSKI je tisak i petog dana političke krize koja potresa Ukrajinu ostao vrlo suzdržan, a samo su se rijetki dnevnici odlučili komentirati ili analizirati stanje u ukrajinskom glavnom gradu ili pokušali procijeniti ishod.

Izvjestija ocjenjuju kako "stanje u Ukrajini sve više podsjeća na partiju šaha" koja je počela neriješenim rezultatom. Neovisno o tome tko na kraju pobijedi, "moć budućeg predsjednika bit će ograničena", smatra taj dnevnik.

Dnevnik Gazeta u prvi plan stavlja "borbu prsa o prsa" koja se nastavlja između dva suprotstavljena Viktora (pobjednika) - oporbenog predstavnika Juščenka i kandidata vlasti, kojeg podupire Rusija, Janukoviča.

Ekonomski dnevnik Vedomosti ograničava se na informaciju kako je "Janukovičeva pobjeda maknuta u stranu" odlukom ukrajinskog Vrhovnog suda u četvrtak o suspenziji službene objave rezultata izbora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sav ruski tisak ističe "pobjedu" Janukoviča, ali je procjenjuje premalom za bilo kakav odlučujući utjecaj na razvoj situacije.

Samo se oporbena Nezavisimaja Gazeta usudila procjenjivati nastavak događanja, ustvrdivši kako "sa svakim novim danom" prosvjednici "vide sve manje smisla u mirnom smrzavanju (na otvorenom) i sve su spremniji na akciju".

Taj list kaže da dosadašnji predsjednik Leonid Kučma, koji je za nasljednika odabrao Janukoviča, "govori o miru, ali izaziva početak rata" optužujući oporbu da želi proizvesti državni udar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara