Ruski vojnici u svibnju odlaze iz BiH

RUSKA vlada službeno je izvijestila NATO i zapovjedništvo Stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) o svojoj nakani da povuče vojnike koji su do sada sudjelovali u misiji održanja mira u toj zemlji, potvrdio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Dale MacEachern.

On je kazao kako se povlačenje oko 300 ruskih vojnika iz sastava SFOR-a može očekivati uskoro, vjerojatno tijekom svibnja te da će taj postupak biti obavljen uz blisku suradnju ruskih vlasti i NATO-a.

Ruski su vojnici smješteni u Ugljeviku u sjeveroistočnom dijelu BiH a djelovali su u sektoru nad kojim je operativno zapovjedništvo imala američka vojska.

"Ovo povlačenje neće utjecati na sigurnost u BiH a SFOR će biti u stanju učinkovito ispunjavati svoj mandat", kazao je MacEachern. Nakon povlačenja ruskih vojnika u BiH će i dalje ostati oko 12 tisuća pripadnika SFOR-a, uglavnim iz zemalja-članica NATO-a.

Iako se do sada najavljvalo kako bi misiju održanja mira u BiH već naredne godine mogla preuzeti Europska unija, za sada nema konkretnih naznaka kako bi se to doista moglo i dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns naznačio je kako je moguće da od toga neće biti ništa jer njegova vlada u sadašnjem trenutku "nije zainteresirana" za takav prijedlog.

U izjavi koju je dao prištinskom listu "Koha Ditore" Burns je po prvi puta iznio rezerve američke vlade u svezi sa značajnijom vojnom ulogom EU na Balkanu iako je ona već preuzela vodstvo nad mirovnom misjom u Makedoniji. On je to obrazložio stajalištem kako je, za razliku od makedonske, vojna misija u BiH puno složenija i zahtjevnija.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara