SAB Istre: ukloniti spomenik pripadnicima Motovunskog garnizona

Predsjednik udruge Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Miho Valić i tajnik Tomislav Ravnić pozdravili su danas u Puli uklanjanje spomenika i spomenobilježja Francetiću i Budaku tražeći da Vlada donese odluku i o uklanjanju spomenobilježja talijanskim fašistima, podignutog 2002. u mjestu Čižama uz cestu PazinMotovun, na privatnom posjedu. L

Tajnik udruge Tomislav Ravnić je izjavio kako je to spomen-obilježje podigao Antonio Pauletich iz Rovinja, u dogovoru s obitelji Montonese iz Trsta, a da su idejni začetnici podizanja spomenika bili jedan od zapovjednika fašističkih postrojba u Istri Luigi Papo te profašistički zastupnik u talijanskom parlamentu Robert Menia.

Po riječima tajnika udruge Tomislava Ravnića, nesporno je i provjereno da ispisana imena na spomeniku, a ima ih 22, pripadaju fašističkom Motovunskom garnizonu koji je počinio niz teških ratnih zločina, a među njima, kako je rekao, nalaze se i imena sedmorice ratnih zločinaca, koje je evidentirala i međunarodna komisija UN. On je kazao kako su istarski antifašistički borci tražili uklanjanje tog spomenika čim je podignut, no, kako je rekao, "do danas nije ništa učinjeno jer nam je otvoreno rečeno da to nije pravno, već političko pitanje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Budak, Francetić i osobe čija se imena nalaze na spomen-obilježju u Čižama pripadali su istoj zločinačkoj ideologiji te stoga vjerujem da će Vlada naći rješenje da se i spomenik talijanskim fašistima ukloni. U tome imamo i potporu Istarske županije", zaključio je tajnik istarskog SAB-a Tomislav Ravnić.

Po Valićevim riječima, spomen-obilježje, koje se sastoji od oltara s križem i 22 kamena s imenima pripadnika Motovunskog garnizona, podignuto je na privatnom posjedu Antonija Pauleticha iz Rovinja.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara