Sabor 2002. ili 89 dana u Velikoj vijećnci

DEVET sjednica i 89 dana provedenih u Velikoj vijećnici, 125 prihvaćenih zakona i još toliko različitih drugih akata, statistika je saborskog rada 2002.

Po broju donesenih zakona Sabor je ´podbacio´ u usporedbi s godinom prije, kad ih je prihvaćeno 50-ak više, no zakoni koje je donio 2002. bitno su odredili razvoj pojednih dijelova gospodarstva i društva.

Sabor je donio paket vojnih zakona ključnih za reformu oružanih snaga, reformirao je sustav potpore u poljoprivredi, donio paket zakona važnih za razvoj bankarstva i tržišta vrijednosnica, promijenio više poreznih zakona.

U ovoj godini donesenim zakonima stvoreni su preduvjeti za privatizaciju najvećih hrvatskih javnih poduzeća - Ine i HEP-a.

Donesen je i novi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, zakonom je uređen pravni položaj vjerskih zajednica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu na izmaku obilježilo je i više saborskih strategija i rezolucija, među kojima je i Rezolucija o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska je dobila strategije obrane i nacionalne sigurnosti, energetskog razvoja i zaštite okoliša, poljoprivrede i ribarstva, Nacionalni program za borbu protiv korupcije.

Saborska 2002. bit će upamćena i po odluci da se u mirovnu misiju u Afganistan, prvu pod oružjem, pošalju 44 hrvatska vojnika.

Od 3. siječnja 2000., odnosno u mandatu koalicijske vlasti, Sabor je donio 457 zakona (s njih 122 potvrdio je različite međunarodne akte), te oko 380 različitih drugih akata (rezolucija, deklaracija, odluka o izborima, imenovanjima i sl.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara