Sabor bez rasprave o konvencijama kojima se zabranjuje kloniranje

HRVATSKI sabor je na početku današnjeg zasjedanja bez rasprave razmotrio prijedlog ratifikacije triju međunarodnih konvencija kojima se uređuju postupci transplantacije organa i zabranjuje kloniranje.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić uvodno je istaknuo da bi potvrđivanje tih konvencija hrvatskim građanima omogućilo zaštitu ljudskih prava u medicini, kakvu uživaju razvijene zemlje.

Kloniranje se pak stavlja izvan zakona, kao medicinski i etički neopravdano, kazao je Vlahušić, dodavši da bi u izvanredno opravdanim slučajevima moglo biti dopušteno da maloljetnici mogu donirati organe svojim roditeljima.

Najavio je da bi se na jesen u saborskoj proceduri trebali naći prijedlozi zakona o zaštiti prava bolesnika i zakona o transplataciji, koji bi, tvrdi Vlahušić, označili završetak reforme zdravstva u zakonodavnom dijelu.

Bez rasprave prošao je i Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola koji se odnosi na Madridski sporazum o međunarodnoj registraciji žigova, kojim se s europskim propisima usklađuje uređivanje informacija za tehnologiju, intelektualno vlasništvo i patente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prijedlog Vlade s dnevnog reda 33. saborske sjednice povučen je Konačni prijedlog zakona o nostrifikaciji i priznavanju ekvivalencije stranih školskih svjedodžbi i diploma.

Sabor je bez rasprave primio na znanje izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva, kojim se predlaže prestanak zastupničkog mandata IDS-ovca Dine Debeljuha, koji je prešao na dužnost hrvatskog veleposlanika u Indiji.

(Hina) tr/ibob mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara