Sabor bi krajem siječnja trebao izabrati Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa

NA PRVOM ovogodišnjem zasjedanju Hrvatskog sabora krajem siječnja trebalo bi biti izabrano sedmeročlano Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, najavio je danas predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Time bi se, četiri mjeseca nakon što je Zakon o sprječavanju sukoba interesa izglasan u Saboru, trebale početi primjenjivati prijelazne odredbe o ustroju i radu Povjerenstva, kojemu će predsjednik biti iz oporbenih redova.

U nadležnosti je Povjerenstva da utvrđuje je li pojedini državni dužnosnik u obnašanju javne dužnosti svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa, odnosno utječe li privatni interes na njegovu nepristranost. Postupak može pokrenuti Povjerenstvo ili dužnosnik, a može se pokrenuti i na temelju prijave neke druge osobe ili anonimne prijave.

Povjerenstvo utvrđuje činjenice vlastitom istragom ili pribavljanjem činjenica i dokaza djelovanjem drugih tijela izvršne vlasti, koja su dužna bez odgode Povjerenstvu na njegov zahtjev dostaviti te dokaze.

Sankcije koje Povjerenstvo može izreći dužnosniku u slučaju sukoba interesa jesu: obustava isplate dijela neto mjesečne plaće, opomena i javno objavljivanje odluke Povjerenstva na trošak dužnosnika.

Članove Povjerenstva bira Sabor. Četiri člana trebaju biti iz redova zastupnika, a ostala tri iz redova uglednih javnih djelatnika. Dva člana povjerenstva ne smiju biti iz iste političke stranke. Članovi Povjerenstva biraju se na mandat od sedam godina i mogu biti ponovno imenovani još samo jedanput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Sabora najavio je i da će HDZ predložiti izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koje će znatno proširiti i pooštriti odredbe o dužnostima nespojivim s dužnošću zastupnika.

Iako nije rekao na koje će se članke zakona odnositi te izmjene, za vjerovati je da je riječ o odredbi po kojoj dužnosnik ne mora prenijeti upravljačka prava u poduzeću ako ima manje od 25 posto dionica ili udjela u tom poduzeću.

Naime, saborska oporba se pri glasovanju o tom zakonu, početkom listopada prošle godine, žestoko usprotivila takvoj odredbi, koju je bivša zastupnička većina izglasala u obliku vladinog amandmana.

Vladimir Šeks tada je optužio Vladu da želi pogodovati dužnosnicima, posebno tadašnjem ministru javnih radova Radimiru Čačiću i predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću, koji, rekao je tada, posjeduju 22 posto udjela u tvrtkama.

Nasuprot oporbi, klubovi tadašnje vladajuće koalicije podržali su vladin amandman uz tvrdnju kako je nelogično uvoditi obvezu prenašanja upravljačkih prava ako takvih prava nema, napominjući da manje od 25 posto dionica nije dovoljno za upravljanje poduzećem.

(Hina) tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara