Sabor: Bivšu tajnicu Sabora D. Orčić odbor sumnjiči za lažiranje podataka na temelju kojih prima dužnosničku naknadu

SABORSKI Odbor za izbor i imenovanja idućeg bi tjedna trebao pokrenuti postupak protiv bivše tajnice Hrvatskog sabora Danice Orčić zbog navodnog lažiranja podataka na temelju kojih prima dužnosničku naknadu, iako za to nema zakonske uvjete, doznaje se danas u Saboru.

Neki članovi Odbora navode da je Orčić u studenom prošle godine obmanula Odbor tvrdeći da joj do uvjeta za mirovinu nedostaje godinu i pol radnog staža.

Na temelju te izjave Odbor joj je izdao rješenje po kojem prima dužnosničku naknadu, a po podacima Odbora, u prva tri mjeseca ove godine primila je više od 50.000 kuna naknade.

Po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, državni dužnosnik (a što jest i tajnik Hrvatskog sabora) u prvih šest mjeseci po isteku mandata prima punu, a idućih šest mjeseci pola dužnosničke plaće.

No, to pravo zakonom je ograničeno na osobe koje se u međuvremenu nisu zaposlile, a ne ostvaruju ni uvjete za redovitu starosnu mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudeći po očitovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), koji je Odbor zaprimio danas, Orčić je u trenutku prestanka mandata imala uvjete za starosnu mirovinu.

Pravo na dužnosničku naknadu Odbor joj je (bez provjere) dao na temelju podataka koje je dostavila prilikom podnošenje zahtjeva.

HZMO u odgovoru Odboru kaže da je Orčić, 22. prosinca prošle godine kada je podnijela zahtjev, imala 38 godina i četiri mjeseca radnog staža i navršenih 64 godine života.

U odgovoru se dodaje da Zakon o mirovinskom osiguranju kaže kako ženska osoba ima pravo na starosnu mirovinu kada navrši 60 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

Odbor bi o slučaju D. Orčić trebao raspravljati idućeg tjedna, a utvrdi li se da je prekršila zakon, Orčić bi morala vratiti naknadu koju je do sada primila.

Neslužbene informacije iz Odbora za izbor i imenovanja Danica Orčić je odbacila i navela da je riječ o pogrešnom tumačenju propisa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara