Sabor: Donatori organa svi koji ne potpišu da ne žele donirati organe

HRVATSKI je sabor danas poslijepodne donio niz zakona, među kojima i onaj o uzimanju i presađivanju dijelova ljudskog tijela od žive ili nežive osobe u svrhu liječenja, transplataciji organa i dijelova ljudskog tijela, po kojemu donatorima organa postaju svi koji za života ne potpišu izjavu da ne žele donirati svoje organe.

Sabor je izmijenio Zakon o lijekovima i medicinskim proizvodima, tako da podnositelj zahtjeva za stavljanje gotovog lijeka u promet ne mora priložiti rezultate toksikoloških i farmakoloških kliničkih ispitivanja, dokaže li se da je taj lijek istovrstan s gotovim lijekom izvornog proizvođača. Uvjet za to je da je takav lijek odobren u Hrvatskoj ili nekoj državi EU prije više od šest godina, a stavljen je u promet u Hrvatskoj.

Donesen je i Zakon o primjeni međunarodnih restriktivnih mjera, po kojem će Vlada ubuduće moći odlučiti da se i u Hrvatskoj primjene restrikcije koje je protiv država, entiteta ili pojedinaca uvela EU.

Prihvaćen je i novi Zakon o zaštiti zraka te Zakon o otpadu, po kojem će zbrinjavanje otpada ubuduće plaćati onaj tko ga je i proizveo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosen je i zakon na temelju kojega će se ponovno osnovati financijska policija, a imenovani su i članovi nacionalnih vijeća za visoko obrazovanje i znanost.

Zastupnici su prihvatili i danas raspravljeni Zakon o Memorijalno-dokumentacijskom arhivu, u kom će biti pohranjena i znanstveno obrađena dokumentacija vezana uz Domovinski rat.

Doneseni su i zakoni o zaštiti zraka, zračnom prometu, poreznoj upravi, državnoj reviziji, prijevozu u cestovnom prometu te eksplozivnim tvarima.

U drugo saborsko čitanje upućeni su prijedlozi zakona o genetski modificiranim organizmima i zaštiti prirode, te izmjene Zakona o putnim ispravama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara