Sabor Hrvata iz Bosne podržava HSP

Čelnici Sabora Hrvata iz Bosne Juro Martinović i Luka Martić pozvali su danas bosanske Hrvate da svoj glas na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj daju Hrvatskoj stranci prava (HSP).

Martinović i Martić su, na današnjoj konferenciji za novinare HSP-a, izvijestili da je ta krovna udruga bosanskih Hrvata na sjednici prošloga tjedna jednoglasno odlučila na izborima podržati HSP, jer je riječ o, kako su rekli, jedinoj stranci čija se politika prema BiH u proteklih 13 godina nije mijenjala.

Izvijestili su i da su zatražili susret s čelnicima HDZ-a, no iz te im stranke, kažu, nije došao odgovor.

Martić je procijenio da u Hrvatskoj živi oko 300 tisuća Hrvata protjeranih iz BiH tijekom rata, od čega je u Zagrebu njih 70 tisuća.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić ocijenio je da bi podrška Sabora Hrvata iz Bosne mogla imati presudan utjecaj na rezultate izbora u 2., 5. i 6. izbornoj jedinici, gdje živi najviše prognanih Hrvata iz BiH, što bi, smatra, HSP-u moglo osigurati presudan utjecaj kod sastavljanja vlasti nakon izbora.

Značajnim je ocijenio i "zaokret birača u BiH, koji su svoj glas do sada u velikoj većini povjeravali HDZ-u", tvrdeći da HDZ u Hrvatskoj nije uspio pronaći zajednički jezik s kćerinskom strankom u BiH, jer se, kaže, nisu uspjeli dogovoriti oko izbornih lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatima iz BiH Đapić je obećao da će se HSP, bude li sudjelovao u novoj vlasti, založiti da se raseljenim Hrvatima iz BiH koji žele ostati u Hrvatskoj osigura dostojan smještaj, te da im se mirovine vrate na razinu onih koje su imali prije potpisivanja sporazuma o mirovinskom osiguranju s BiH.

Kazao je da će HSP zatražiti i otvaranje dosjea bosanske Posavine, kako bi se vidjelo tko je krivac za pad Posavine, odnosno za njezino prepuštanje Republici Srpskoj.

Protivi se, kako kaže, "puzajućoj reviziji Daytonskog sporazuma koja se provodi u BiH", a zalaže se za otvorenu reviziju tog sporazuma, kojoj će u cilju biti dokantonizacija BiH.

Ocijenio je da je ulogu potpisnice Daytonskog sporazuma Hrvatska do sada, zbog političkih pritisaka sa strane, svodila na obvezu izručenja svojih građana Haaškom sudu.

Đapić smatra da je jačanje utjecaja u BiH strateški interes Hrvatske, za koji sadašnja vlast nije pokazala interes, a bivšoj HDZ-ovoj vlasti su, kaže, Hrvati iz BiH služili samo kao stroj za glasovanje.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara