Sabor: Hrvatskoj potreban zakon protiv trgovine ljudima

HRVATSKA je važna zemlja za suzbijanje trgovine ljudima u regiji, no trebala bi donijeti poseban zakon da bi bila učinkovitija, rečeno je u utorak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zakonodavstvo

Neka zakonska rješenja postoje, ali je potreban zakon koji bi bolje štitio žrtve i kriminalizirao organizatore´, izjavio je Marco Gramagna, direktor Ureda za suzbijanje trgovine ljudima pri Međunarodnoj organizacije za migracije (MOM).

On je, u povodu 18. prosinca - Međunarodnog dana migracija, saborskim zastupnicima govorio o tzv. trafficingu, kojemu je u posljednje vrijeme Hrvatska sve izloženija.

Po njegovim riječima, Hrvatska je organizatorima trgovine ljudima zanimljiva i kao tranzitna zemlja i kao trajno odredište žrtava, ponajviše žena i djece.

Ističući da je borba protiv trafficinga obveza Hrvatske u postupku pridruživanja EU-u, Gramagna je rekao da je, osim donošenja zakona, potrebno dodatno informirati javnost i osposobiti policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima MOM-a, milijuni ljudi u svijetu žrtve su trafficinga i prisiljeni na pružanje seksualnih usluga, prosjačenje, sudjelovanje u ratovima i ilegalnu trgovinu ljudskim organima.

Samo u Europi svake godine žrtvama postane novih sto tisuća ljudi, a posebno je, zbog humanitarnih i ekonomskih razloga, pogođena Balkanska regija.

Hrvatska je član MOM-a od 1992. godine, a usvojila je Nacionalni plan i osnovala Ured za suzbijanje trgovine ljudima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara