Sabor: Imovinske kartice dužnosnika neće biti objavljene dok Povjerenstvo ne dobije pravnog savjetnika

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa na današnjoj je sjednici odlučilo da imovinske kartice zastupnika novinarima neće dati na uvid dok Povjerenstvo ne dobije pravnog savjetnika.

Službenih izjava nakon sjednice nije bilo, no v.d. predsjednika Povjerenstva Antun Kapraljević je, na inzistiranje novinara da kaže hoće li i kada dobiti na uvid imovinske kartice zastupnika koji su svojim potpisom pristali na objavu kartica, kazao kako je to odgođeno do daljnjega.

Potvrdio je da kartice javnosti neće biti dostupne sutra, kako je najavio prije dva dana, nego tek kada Povjerenstvo dobije pravnog savjetnika, ne želeći otkriti što je pravno sporno u objavljivanju kartica i tko se u Povjerenstvu tome protivi.

Novinari su došli i do pisma što ga je vanjski član Povjerenstva Petar Marija Radelj uputio svim saborskim klubovima, a u kojem se tvrdi da je rad Povjerenstva blokiran.

Radelj u pismu tvrdi da je predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio da će Povjerenstvo, kroz izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, prerasti u saborsko radno tijelo, čime bi se, smatra, dovela u pitanje njegova neovisnost.

Radelj upozorava da Vlada, Sabor i Predsjednik Republike nisu ispunili obvezu iz Zakona, po kojoj Povjerenstvu moraju dostaviti popise državnih dužnosnika i trgovačkih društava od interesa za Hrvatsku, a rad Povjerenstva, tvrdi Radelj, svojim nedolaskom na sjednice blokiraju i njegovi članovi iz redova zastupnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao pokušaj opstrukcije Povjerenstva tumači i zahtjev SDP-a da Ustavni sud ocjeni ustavnost Pravilnika o radu Povjerenstva, a smeta mu i što Povjerenstvo ne želi izabrati predsjednika.

U Klubu SDP-a doznaje se da je Radelj u više navrata od tajnica pokušao dobiti podatak na kojemu je računalu napisan taj zahtjev.

Upozorio je kako ne stoji tumačenje da je nepotrebno birati predsjednika Povjerenstva, budući da on mora biti iz oporbe, iz koje je imenovan samo jedan član Povjerenstva - Kapraljević.

"Riječ je o nevjerojatnoj interpetaciji Zakona, budući da su njime isključeni jedino članovi stranaka koje obnašaju vlast", kaže Radelj, upozoravajući tako da se predsjednik Povjerenstva može izabrati i između njegovih vanjskih članova.

Radelj se u pismu protivi objavi imovinskih kartica zastupnika, jer, kako kaže, "podaci sadržani u tim izjavama mogu predstavljati neposrednu podlogu za poticanje, planiranje i provedbu zločinačkih pothvata ucjene, iznuđivanja i otmice članova obitelji državnih i pravosudnih dužnosnika o kojima je riječ".

Inače, novinarima su na uvid davane imovinske kartice ministara u svim vladama od 1998., a imovinske kartice već su objavili i svi članovi sadašnje vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara