Sabor izglasao jamstva depozita: Čemu ograničenje ako smo sigurni?

Sabor izglasao jamstva depozita: Čemu ograničenje ako smo sigurni?

SABOR je danas jednoglasno donio izmjene zakona kojim država jamči za depozite građana u bankama do iznosa od 400 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 100 tisuća kuna. Depoziti u različitim bankama neće se zbrajati, napomenuo je Ivan Šuker, ministar financija, koji je kazao da građani sada mogu mirno spavati.

Svi su oporbeni klubovi podržali prijedlog Vlade, jer se na taj način građanima poručuje da im je štednja sigurna, a do kolovoza građani su u bankama imali 135 milijardi kuna. Ministar je podsjetio da depoziti do 400 tisuća kuna obuhvaćaju čak 90 posto štednje građana, i poručio da ih razumije ako ih je uplašila globalna bankarska kriza.

“Jer kao što poslovica kaže: koga su zmije klale i guštera se boji”, rekao je Šuker, podsjećajući na mračne devedesete, odnosno tri bankarske krize koje je prošla Hrvatska.

Čemu ograničenje kad smo tako sigurni?

HNS-ova Vesna Pusić je preispitivala je li potrebno uopće ograničenje visine depozita za koje jamči Vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da se polazi od pretpostavke kako do bankarske krize u Hrvatskoj neće doći. Jer kada bi došlo do nje niti jedna zemlja na svijetu ne bi mogla isplatiti sve uloge", predviđa Pusić. Možda bi bilo efikasnije ne stavljati ograničenje, predložila je.

Sanader: Vlada i HNB pripremili Hrvatsku za sve moguće scenarije koje može donijeti globalna financijska kriza

Oglasio se i premijer Ivo Sanader koji je na sastanku čelnika Europske pučke stranke u Bruxellesu. Kazao je da su porezna politika Vlade i monetarna politika Hrvatske narodne banke pripremile Hrvatsku za "sve moguće scenarije koje može donijeti globalna financijska kriza".

"Uspjeli smo u onome što sam ja najavio i što smo najavljivali prije mjesec i pol dana da ćemo suzbiti inflaciju, koja je u srpnju bila 8,5 posto, a po jučer objavljenim podacima ona je 6,4 posto. Ranije sam govorio da će do kraja godine inflacija biti 6 do 6,5 posto, prognoze su sada možda nešto bolje, iako treba biti umjeren. Sve nam to daje razloga za optimizam", rekao je Sanader.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara