Sabor: Izvješće o reviziji privatizacije ocijenjeno kao porazno

SABORSKI klubovi danas su poraznim ocijenili Izvješće revizije pretvorbe i privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu za razdoblje od lipnja do kraja studenog prošle godine.

U Izvješću Državnog ureda za reviziju spominje se da od 250 privatiziranih tvrtki, kod njih tek 50 revizijom nisu otkrivene nepravilnosti u privatizaciji.

U ostalim slučajevima otkriveno je 500 nepravilnosti, od kojih neka imaju obilježja kaznenih djela, pa je Državnom odvjetništvu podnesena 31 prijava.

Izvješće pokazuje i da se, u odnosu na vrijeme pretvorbe, vrijednost kapitala analiziranih trgovačkih društava smanjila za oko 13 posto. Smanjen je i broj zaposlenih za gotovo 60.000, nad 30 društava otvoren je stečajni postupak, a više od polovice tvrtki nije ostvarilo razvojni program.

"Ono što smo očekivali od revizije vratilo nam se u razočaravajućem obliku", rekao je Željko Pecek (HSS), ističući da tajkuni koji su iskoristili prvobitnu akumulaciju kapitala nikada neće odgovarati za nezakonje i pljačku, jer su se, tvrdi, za to odavno pobrinuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično misli i Damir Kajin (IDS), upozoravajući da su pravosudna tijela u većini prijava za nezakonitosti u privatizaciji odlučila da je privatizacija bila provedena u skladu sa zakonom, a slučajevima u kojima nije tako odlučila, već je ionako nastupila zastara. "To vam je kao što je bio slučaj kod sanacije Viktora Lenca, gdje je sve učinjeno po zakonu, s učinkom - operacija uspjela, pacijent mrtav", rekao je.

Jozo Radoš (Libra) predložio je da se uz izvješće revizije, ubuduće Saboru dostavlja i izvješće Državnog odvjetništva o pokrenutim postupcima za kaznena djela u privatizaciji.

Mato Arlović (SDP) drži da je revizija pridonijela samo "mračnom saznanju" o stanju hrvatskog gospodarstva - ono je osiromašeno, usitnjeno, isisava se kapital i umjesto u privredi, završava u potrošnji. Predložio je da se uz kazneno i prekršajno procesuiranje odgovornih za nezakonitosti u privatizaciji uvede i tzv. jednokratni porez "koji bi takve oderao".

HSP-ovac Tonči Tadić nevjerojatnom je ocijenio činjenicu da Hrvatska do sada nije uspjela napraviti popis državne imovine, zbog čega je, kaže, nemoguće utvrditi ritam i jasnu metodologiju privatizacije. Pozvao je Hrvatski fond za privatizaciju da raskine ugovore o privatizaciji s vlasnicima koji nisu uspjeli ostvariti razvojni plan u privatiziranim tvrtkama.

"Nenavikli na privatno vlasništvo u Hrvatskoj, unaprijed osuđujemo svaku privatnu inicijativu, a jedan od najvećih grijeha je uspjeti", ocijenio je HDZ-ova Šime Prtenjača, upozoravajući da je pretvorba i privatizacija tekla u teškim ratnim uvjetima.

"Proces privatizacije, iako nije ostvario razvojne ciljeve, ne može se vratiti unatrag, moramo ga nastaviti i potencijalnim ulagačima pokazati da je Hrvatska plodno tlo za investicije", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara