Sabor: Još jedan pokušaj dogovora sastava povjerenstva za sukob interesa

PREDSJEDNIK Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks pozvao je, na početku današnjega saborskog zasjedanja, predsjednike parlamentarnih klubova da se sastanu i još jednom pokušaju dogovoriti sastav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

Klubovi bi tako, na sastanku dogovorenom za 11 sati, trebali razriješiti spor oko toga koji će oporbeni zastupici sjediti u Povjerenstvu.

Sabor je, kasno sinoć, razmotrio prijedlog što ga je, bez glasova oporbe, jučer poslijepodne utvrdio Odbor za izbor i imenovanja, na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji predviđa da u sedmočlano Povjerenstvo ulaze četiri saborska zastupnika iz četiri različite stranke, te tri vanjska člana, koji se biraju iz redova uglednih građana .

Odbor je predložio da se članovima Povjerenstva iz redova zastupnika imenuju Marija Bajt (HDZ), Đurđa Adlešić (HSLS), Milanka Opačić (SDP) te Ratko Gajica, a odbačen je prijedlog oporbe da u Povjerenstvu, u ime oporbe, uz izuzetak HNS-a, sjede Milanka Opačić i HSP-ovac Tonči Tadić, koji je inicirao donošenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao vanjski članovi Povjerenstva, predloženi su pravnici Željko Horvatić, Davor Derenčinović i Josip Kregar.

Oporbeni članovi Odbora za takav prijedlog nisu htjeli glasovati, pa su napustili sjednicu, tvrdeći da je HDZ izigrao dogovor po kojem bi članovi Povjerenstva iz reda zastupnika trebali biti po dva zastupnika vladajuće većine i oporbe.

Oporba se i na plenarnoj saborskoj sjednici oštro usprotivila takvom imenovanju, optužujući HDZ da želi kontrolirati šest od sedam članova Povjerenstva i tako stvoriti podlogu za prikrivanje vlastitog sukoba interesa.

Svoju kandidaturu za člana Povjerenstva sinoć je povukla Milanka Opačić, uz obrazloženje da "ne želi sudjelovati u HDZ-ovoj farsi".

HDZ je, na koncu, odustao od namjere da Povjerenstvo imenuje bez oporbe, a predsjednik stranačkog kluba Luka Bebić pojasnio je da će HDZ ostaviti prostor za još jedan pokušaj dogovora s oporbom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara