Sabor: Klarić odbacio Glavaševe optužbe za "kolaboraciju s koalicijom"

Pučki pravobranitelj Ante Klarić odbacio je u završnoj riječi u Hrvatskom saboru optužbe za, kako je rekao, kolaboraciju s bilo kojom političkom strankom, za što ga je optužio saborski zastupnik HDZa Branimir Glavaš.

Glavaš je u današnjoj saborskoj rasravi o Izvješću pučkog pravobranitelja za 2002. ustvrdio da su u izvješću izostale optužbe koalicijske vlasti "jer su se vlast i pravobranitelj sporazumjeli".

Klarić je istaknuo da je današnjom raspravom o izvješću "pomalo obeshrabren, a i uvrijeđen zbog načina na koji je Sabor, umjesto za raspravu o izvješću, iskorišten za političku pozornicu".

Dodao je da je Glavaš vjerojatno razočaran što ga kao pučki pravobranitelj nije podupro u ocjeni je li Skupština Osječko-baranjske županije zakonita ili ne.

"Ne osluškujem ni jednu od političkih stranaka, nego glas svoje savjesti i zakone hrvatske države", naglasio je Klarić, kazavši da je za nečije prizemne optužbe, razmišljanja i političku kulturu kasno da bi se promijenile.

Pučki pravobranitelj odgovorio je i na kritike zastupnika HSLS-a (Željka Glavana i Dražena Budiše) te zastupnice HDZ-a Jadranka Kosor da je u Izvješću trebao ocijeniti socijalno stanje u zemlji ili provedbu zakona.

"Izvješće je koncipirano tako da vi donosite ocjene, a ne da vam ih ja serviram u Saboru kao crvenu krpu", rekao je Klarić zastupnicima. Dodao je da im svake godine podastire činjenice te ih upitao koga su zbog toga pozvali na odgovornost iz izvršne vlasti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klarić se osvrnuo i na prigovore HDZ-ovih zastupnika da Ured pučkog pravobranitelja nije trebao primati strane donacije. Osvrnuvši se na to, Klarić je zahvalio norveškoj vladi što je, kako je rekao, u više malih hrvatskih mjesta obnovila kuće, škole i infrastrukturu.

Istododbno je kritizirao zastupnike i Vladu da nemaju snage uspostaviti red na područjima posebne državne skrbi gdje nisu riješena mnoga socijalna pitanja.

"Zaprepašten sam činjenicom da je u Šibensko-kninskoj županiji pet stotina obnovljenih kuća u kojima nitko ne živi. Kninska je okolica prazna, a u Kninu je mnogo uzurpiranih državnih stanova, za koje se ne zna tko u njima stanuje", rekao je Klarić.

Podsjetio je da bi se povratkom u obnovljene kuće oslobodili državni stanovi za prognane bosanske Hrvate koji žive u neizdrživim socijalnim uvjetima te da bi se tako i Srbima omogućio povratak u svoje domove.

Sabor je završio današnje zasjedanje, a sjednicu nakon Dana državnosti nastavlja u četvrtak.

(Hina) daju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara