Sabor: Klubovi zastupnika o pravima hrvatskih branitelja

PARLAMENTARNI klubovi u Hrvatskom saboru razmotrili su danas prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, upozoravajući na potrebu donošenja novog cjelovitog zakona.

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor pojasnila je da se predlaže ukidanje zakonskih odredaba na temelju kojih su branitelji na odsluženju zatvorske kazne dulje od šest mjeseci i njihove obitelji ostajali bez dijela svojih prava, a koje Vlada smatra neustavnima. Izmjenama se predlaže i isplata novčanih naknada.

Ukidanje spomenutih odredaba pozdravio je Pero Kovačević (Klub HSP-a), ocjenjujući da bi postojeći zakon trebalo izmijeniti u znatno većem dijelu, pogotovu u odredbama koje se odnose na tzv. prevođenje stečenih prava.

Riječ je o rješenjima o invalidninama i mirovinama za više od 30.000 hrvatskih branitelja, koja bi se, po važećem zakonu, morala prevesti, odnosno revidirati do 7. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kovačević je, najavljujući amandmane HSP-a, upozorio da je, od donošenja zakona, u studenom 2001., prevedeno svega petnaestak posto rješenja, ocjenjujući da Vlada taj posao neće moći dovršiti u zakonskom roku, zbog čega bi, smatra, mnogi branitelji mogli ostati bez stečenih novčanih prava.

Ivica Pančić (Klub SDP-a) upozorio je da je HDZ u izbornoj kampanji tvrdio da ima gotov prijedlog novog zakona, a da je, unatoč tome, ministrica jučer najavila da će se formirati radna skupina koja bi trebala izraditi novi zakon.

Državni tajnik u Ministarstvu Tomislav Ivić završno je kazao kako je teško bilo očekivati da će Vlada predložiti nov zakon u tako kratkom roku, prije ekipiranja ministarstva, ali i obećao da će radna skupina s izradom zakona krenuti već slijedećeg tjedna.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara