Sabor: Klubovi zastupnika samo za nužne izmjene Izbornog zakona

VEĆINA parlamentarnih klubova danas se u Saboru zauzela samo za nužne, tehničke izmjene važećeg Izbornog zakona, a klubovi koji su najavili amandmane (SDP, DC, IDS) izrazili su spremnost od njih odustati ako se oko toga postigne međustranački konsenzus.

Klubovi su istaknuli da demokratičnost države uvelike ovisi o konsenzualnom donošenju izbornih pravila, kao i o tome da će prihvaćanjem zakonskih izmjena parlamentarni izbori u Hrvatskoj po prvi puta biti održani dva puta zaredom po istom zakonu.

Većina klubova usprotivila se najavljenim amandmanima jer izlaze iz konteksta predloženih izmjena - promjene Ustava i primjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Vladimir Šeks (Klub HDZ-a) upozorio je da su amandmani protivni saborskom Poslovniku gdje je određeno da se mogu odnositi samo na odredbe zakona koje se predlažu mijenjati, iznimno i na one zbog usklađivanja s Ustavom, međunarodnim integracijama ili vezano uz odluke Ustavnog suda.

S takvim stavom složio se i Joško Kontić (Klub HSLS-a), rekavši da bi rasprava o amandmanima dovela u pitanje legalnost parlamentarnog rada.

Mato Arlović je najavio da je Klub SDP-a spreman odustati od amandmana ako se postigne takav dogovor među parlamentarnim strankama.

"Ako smo po tom izbornom zakonu mogli pobijediti 3. siječnja zašto ne bi mogli ponovno steći povjerenje birača za formiranje vladajuće koalicije", rekao je Arlović.

Luka Trconić je rekao da HSS podržava predložene zakonske izmjene, najavivši da će HSS povući iz saborske procedure svoj prijedlog izbornog zakona ako SDP povuče svoje amandmane.

SDP amandmanima predlaže ukidanje posebne liste za dijasporu, smanjenje broja zastupnika sa 151 na 131, poluotvorene liste, zabranu da gradonačelnici, župani, dožupani, članovi gradskih poglavarstava budu zastupnici, da izborna šutnja prestaje zatvaranjem biračkih mjesta.

I Klub DC-a spreman je odustati od amandmana, kojima predlažu smanjenje broja zastupnika, šest izbornih jedinica uz promjenu njihovih granica, osnivanje povjerenstva za nadzor financiranja izborne kampanje i financijskog statusa izabranih zastupnika.

IDS predlaže dvostruko pravo glasovanja nacionalnih manjina, da u svakoj jedinici bude samo jedan nositelj liste, da se glasovanje Hrvata u BiH regulira međudržavnim sporazumom, ali je također spreman od njih odustati ako to učine ostali klubovi.

U raspravi je ostalo otvoreno pitanje glasovanja dijaspore, iako većina klubova drži da se predstavnicima dijaspore mora osigurati da budu birani i da biraju po važećem zakonu.

HDZ traži da se zastupnici dijaspore, kao i do sada, biraju u posebnoj jedinici, i to najmanje njih šest, a više ovisno o izlasku birača dijaspore na izbore, odnosno primjenom nefiksne kvote.

HB je istoga stajališta i smatra da se apstinencija birača iz dijaspore može riješiti dopisnim glasovanjem putem pošte, a DC predlaže i uvođenje elektronskog glasovanja putem računala.

I HSLS smatra da je primjena nefiskne kvote u ovom trenutku optimalno rješenje za glasovanje dijaspore.

SDP pak drži da se biračko pravo dijaspore mora vezivati uz stranačke liste, da imaju pet zastupničkih mjesta, te da bi Hrvati u BiH morali svoje biračko pravo ostvariti samo u toj državi.

Klub HNS/PGS/SBHS drži da bi na idućim izborima pod pojmom dijaspora trebali glasovati samo oni građani koji su iselili iz Hrvatske i njihovi potomci, a ne i Hrvati koji su autohtono stanovništvo ili konstitutivni narodi drugih država.

Zlatko Kramarić (Klub LS-a) upozorio je da će se s donošenjem Izbornog zakona premašiti ustavni rok, koji predviđa da izborna pravila moraju biti poznata najmanje godinu dana prije izbora.

"Najbliža nedjelja ustavnom roku je 28. ožujka iduće godine, a taj smo rok već premašili", rekao je.

Po pitanju glasovanja nacionalnih manjina, svi klubovi prihvatili su rješenja predviđena u Ustavnom zakonu o pravima manjina, koji manjinama jamči osam, umjesto dosadašnjih pet zastupnika.

IDS i HNS podržali su zahtjev Kluba nacionalnih manjina za dvostrukim pravom glasovanja manjinskih predstavnika, odnosno da im se uz glasovanje za stranačke liste omogući i glasovanje po etničkoj pripadnosti, čemu se protivi većina parlamentarnih stranaka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara