SABOR: KLUBOVI zastupnika UPOZORAVAJU NA RASCJEPKANOST SVEUČILIŠTA

Klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru i u popodnevnom su dijelu današnje sjednice upozorili na rascjepkanost sveučilišta, zbog koje je, drže, nemoguće provesti reformu znanosti i visokog obrazovanja.

Rascjepkanost hrvatskih sveučilišta tolika je da se jedva može govoriti i o sveučilištu, a kamoli o njegovoj autonomiji, ocijenio je Hrvoje Kraljević (Klub LIBRE), tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Upozorio je na zabrinjavajuću znanstvenu i razvojnu produktivnost u Hrvatskoj, te naglasio kako pomaka na tom polju neće biti "dok ne pokrenemo reformu, u skladu s međunarodnim dokumentima koje svi tobože prihvaćamo".

Zauzeo se za prijenos pravne osobnosti s fakulteta na sveučilišta odlukom o njihovu pripajanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odbacio je navode da bi takva odluka bila protuustavna. Smatra da bi se, takvom odlukom, do stvarne integracije sveučilišta došlo u roku od jedne godine. Dobrim rješenjima ocijenio je osnivanje znanstvenih centara i znanstveno-tehnoloških parkova, te uvođenje sveučilišnog studija u tri razine - trogodišnji dodiplomski, dvogodišnji poslijediplomski i trogodišnji doktorski studij. Složio se i s uvođenjem jedinstvenog bodovnog sustava, koji bi trebao omogućiti veću pokretljivost studenata i nastavnog kadra, zalažući se za jasnije usklađivanje tog sustava sa sustavima u drugim potpisnicama bolonjske deklaracije.

Ivo Šlaus (Klub SDP) zauzeo se za striktno odvajanje izbora u znanstveno znanje od izbora na radno mjesto, pojašnjavajući, da bi, u protivnom, moglo doći do uplitanja jednog u odluke drugog fakulteta.

Zastupnici su se, u pojedinačnoj raspravi, zauzeli za uvođenje tzv. binarnog sustava visokog obrazovanja, u kojem bi se sveučilišta strogo odvojila od visokih učilišta i veleučilišta, napominjući da bi, u prijelaznom roku, trebalo dopustiti sveučilišnom nastavnom kadru da rade i na visokim učilištima.

(Hina) ibob sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara