Sabor: LS i Libra protiv novoga zakona o privatizaciji

U NASTAVKU saborske rasprave o vladinom Konačnom prijedlogu zakona o privatizaciji, parlamentarni klubovi LS-a, Libre i HSP-a usprotivili su se donošenju tog zakona na kraju mandata Sabora i Vlade, dok se SDP, uz podršku zakonu, nije jasno odredio treba li ga donijeti ova ili iduća vlast.

Klubovi LS-a, Libre i HSP-a upozorili su da se bitni, strateški zakoni za hrvatsko gospodarstvo, kakav je ovaj o privatizaciji, ne smiju donositi ubrzano, pred kraj mandata i u predizborne svrhe, bez jasno razrađenih strateških ciljeva.

"Vlada očito nema osjećaj za tajming jer inače ne bi predlagala ovaj zakon u zadnji čas", rekao je Zlatko Kramarić (Klub LS-a).

Iznoseći primjedbe na predloženi zakon upozorio je da bi Hrvatski imovinski fond (MIF), kao do sada HFP, u svojim rukama držao upravljačku ulogu u raspolaganju dionicama, što smatra promašenim.

Ne smije fond i dalje bez ikakvih kriterija određivati cijenu dionica jer se time omogućuje manipulacija, posebno s pravima radnika, rekao je Kramarić.

Klub Libre sadržajno podržava predloženi zakon, ali se protivi njegovu donošenju na kraju mandata, kazao je Jozo Radoš. "Sada se ne mogu donositi novi strateški prijedlozi, već samo dovršiti oni već započeti", naglasio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se kvalitetno krenulo u privatizacijski proces, tvrdi Radoš, nužno je prethodno donijeti koncepciju, oko koje bi se složile vladajuće stranke, što, dodaje, do sada nije bio slučaj.

Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU-a) usprotivio se donošenju predloženog zakona, posebno jer njime, kako je rekao, nije jasno naznačeno da Hrvatska ne smije rasprodati sve za razvoj bitne tvrtke, kao što je bio slučaj s INA-om i HEP-om. U popis tvrtki koje se ne bi smjele prodavati strancima Tadić je uvrstio i Narodne novine, Hrvatsku poštansku banku, hrvatske luke i brodogradilišta.

Vladu je optužio da, kao i bivša HDZ-ova, želi financijski uništiti Slobodnu Dalmaciju, jer je ne želi privatizirati, "osuđujući je na golo životarenje".

Dragica Zgrebec kazala je da Klub SDP-a podržava predloženi zakon, ali da ostavlja otvorenim pitanje kada će se o njemu glasovati.

Bitnom novinom smatra uvođenje instituta radničkog dioničarstva, ali i upozorava na izostanak jasnih zakonskih kriterija kod prodaje dionica radnicima.

Prigovorila je da se novom fondu prepušta previše ovlasti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara